Yanal ekstrüzyon ile dişli parçaların imalatı: analiz ve deneyler
Manufacturing of spur gears forms and splines by lateral extrusion: Analysis and experiments
  1. Tez No: 183291
  2. Yazar: CENK MISIRLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÇAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yanal Ekstrüzyon, Kapalı Kalıpla Klasik Dövme, Konik Dişli Form, Yorulma Dayanımı, Mikro-sertlik, Üst Sınır Yöntemi, Lateral Extrusion, Closed-Die Forging, Tapered Tooth Form, Fatigue Strength, Micro-hardness, Upper Bound Method
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bir mühendislik parçasını üretmek için var olan üretim yöntemlerinin seçilmesinde birçok kriter söz konusudur. Mekanik özelliklerin üstünlüğü ve üretim hızının yüksekliği sözkonusu olduğunda plastik şekil verme metotları diğer üretim metotlarına nazaran oldukçaönemli üstünlükler arz eder. Metal şekillendirme işlemlerinde malzemeyi plastik olarakdeforme etmek için gerekli kuvveti tahmin etmek oldukça önemlidir.Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalındahazırlanan“Yanal Ekstrüzyon ile Dişli Benzeri Parçaların İmalatı: Analiz ve Deneyler ”isimli bu Doktora tezinde, konik dişli benzeri formun yanal ekstrüzyonu için ilk defa önerilenbir kabul edilebilir hız alanı ile gerekli denklemler oluşturulmuştur. Yanal ekstrüzyon yöntemive kapalı kalıpla klasik dövme yöntemi ile üretilen farklı geometriye sahip dişli benzeriparçalar kuvvet, yorulma dayanımları ve mikro-sertlikleri bakımından karşılaştırılmışlardır.Sunulan bu Doktora Tezi yedi bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde üretim ve üretim yöntemlerine kısa bir giriş yapılıp, plastik şekilvermenin üretim yöntemlerindeki yerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ekstrüzyon, dövmeve dişli teknolojisi kavramları detaylı olarak incelenmiş, üçüncü bölümde ise tez konusununönemi vurgulanarak bu konuda daha önceden yapılan akademik çalışmalardan bahsedilmiştir.Deneysel çalışma prosedürü dördüncü bölümde detaylı olarak açıklanmıştır. Yanalekstrüzyonda konik dişli benzeri form için Üst Sınır Yöntemi kullanılarak yapılan teorikçalışma beşinci bölümde sunulmuştur.Altıncı bölümde her iki yöntem için de yapılan deneysel çalışmalar ve sonuçlarıüzerinde durulmuştur.Yedinci ve son bölüm olan Sonuçlar ve Tartışma bölümünde ise deneysel ve teorikçalışmalar karşılaştırılıp, elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are many criteria when choosing a manufacturing method among the existingmanufacturing methods to produce an engineering component. When better mechanicalproperties of the product and higher production rate are important then metal formingprocesses offer superiority to others. It is of interest to predict the force that will cause metalto deform plastically to desired shapes in any metal forming processes.An upper bound solution for lateral extrusion of spur gear forms and splines withtapered tooth profile has been developed and a kinematically admissible velocity field newlyproposed in this PhD thesis, which has been prepared in the Institute of Natural Science ofTrakya University, entitled“ Manufacturing by Lateral Extrusion of Spur Gears Forms andSplines Elements: Analysis and Experiments ”. Spur Gears Forms which have different diegeometry manufactured by Lateral extrusion process and closed-die forging. Loadrequirements, fatigue strength and micro-hardness compared. This thesis comprises of sevenchapters.In first chapter a brief introduction to manufacturing and manufacturing methods weredefined and metal forming methods in manufacturing was mentioned. In second chapterextrusion, forging and gear technology was investigated in detail and academic literaturesurvey was given in third chapter.Detailed experimental work including, material, method, machine is presented inchapter fourth. Upper bound analysis of lateral extrusion of spur gear forms and splines withtapered tooth profile was presented in fifth chapter.Experiments and results of experiments was given in chapter six.The conclusions from this work and recommendation for future work is given inchapter seven.