Nevşehir BİMS agregasından kendiliğinden yerleşen hafif beton üretilmesi
Self compacting light weight concrete manufacture from nevşehir BYMS aggregates
- Tez No: 183329
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİCRAN AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, uçucu kül, süperakışkanlaştırıcı, hafif agrega, hafif beton, kendiliğinden yerleşen beton deney yöntemleri, Self compacting concrete, fly ash, super politicizer, light weightaggregates, light weight concrete, test methods for self compacting concrete
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kendiliğinden yerleşen beton, kendi ağırlığı ile sık donatılı, dar ve derin kesitlereyerleşebilen, iç veya dış vibrasyon gerektirmeksizin kendiliğinden sıkışabilen, buözellikleri sağlarken ayrışma ve terleme gibi problemler oluşturmayarak,kohezyonunu koruyabilen, çok akıcı kıvamlı özel bir beton türüdür. Sıkıştırmaenerjisi ihtiyacını ortadan kaldırarak; işçilik kusurlarını azaltması, üretimihızlandırması, estetik kalıp tasarımına imkân vermesi, vibratör kullanımınınimkânsız olduğu yerlerde ve güçlendirme projelerinde kullanılabilmesi,kendiliğinden yerleşen beton kullanımının getirdiği avantajlar arasında sayılabilir. Buçalışmada, normal ağırlıklı olarak üretilen ve gittikçe kullanımı yaygınlaşankendiliğinden yerleşen betonun, kendiliğinden yerleşen hafif beton olarak üretilmesiamaçlanmıştır. Deneylerde, doğal hafif agrega kullanımının beton maliyetini önemliölçüde azaltması ve ülkemizin zengin doğal hafif agrega kaynaklarına sahip olmasınedeniyle, Nevşehir Bims agregası kullanılmıştır. Uçucu kül ve süperakışkanlaştırıcıkatkı maddeleri de kullanılarak üretilen taze betonlara kendiliğinden yerleşen betondeney yöntemlerinden; çökme yayılma deneyi, V hunisi akış deneyi, L kutusu deneyiuygulanarak taze beton özellikleri tespit edilmiştir. S.Ü. Mühendislik MimarlıkFakültesi nşaat Mühendisliği Yapı Laboratuarında üretilen betonlardan alınan küp,silindir ve kiriş numunelere basınç, yarılma ve eğilme deneyleri yapılmış vesonuçları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Self compacting concrete is a sort of concrete, very plastic and viscous, which hasdense reinforcement under its own weight, can place into narrow and deep crosssections, is self-compressible without requiring internal or external vibration, cankeep cohesion; while meeting these requirements, not creating problems such asbeing segregating and bleeding, Eliminating the need of compacting energy,reducing the work faults, accelerating the production, making possible estheticframework design, being able to use in the places, where the use of vibrator isimpossible, and using in reinforcing project can be deemed as the advantagesprovided by using self compacting concrete. In this study, it is aimed to produce theself-compacting concrete, which is produced in normal weight and its use becomingwidespread increasingly as self-compacting light weight concrete. Nevşehir Bymsaggregates has been used for experiments due to the fact that the use of natural lightweight aggregates has reduced the cost of concrete significantly and our country hasthe sources of rich natural light weight aggregates. Fresh concrete specifications havebeen identified by being applied settling diffusion test, V cone flow test, L box test,which are of self compacting concrete test methods onto the produced freshconcretes, using fly ash and super politicizing additives, In the structure laboratory,Civil Engineering Department, Engineering and Architecture Faculty of SelçukUniversity, the cubic, cylindrical and beam samples from produced concretes havebeen subjected to the tests of compressive strength, splitting strength and bendingstrength, and the results are discussed.