Ayrık yarıgrupların stone-ČECH kompaktlaması
Stone-ČECH compactification of discrete semigroups
  1. Tez No: 183392
  2. Yazar: SERAP BABANINOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİ BİRLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrık yarıgrup, homomorfizma, izomorfizma, homoemorfizma, sadeleştirme, sonlu grup, Discrete semigroup, homomorphism, isomorphism, homoemorphism, cancellativity, finite group
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, topolojik yarıgruplar ve topolojik yarıgruplardakicebirsel yapılarla ilgili bazı bilinen özellikler verilmiştir.Daha sonra herhangi bir ayrık D uzayının Stone-Čech kompaktlaması β Dtanımlanmış ve β D 'nin bazı topolojik özellikleri verilmiştir. S yarıgrubunun olmaküzere β S 'nin cebirsel yapıları ile ilgili bazı sonuçlar elde edilmiştir. En küçükidealde her biri maksimal grup olan Z 'nin 2c ayrık kopyasının olduğu ve bunlardanherhangi ikisinin yalnızca birimde karşılaştığı gösterilmiştir.β S 'nin β S 'ninSon olarak sadeleştirilebilirliği incelenmiş vesadeleştirilebilir olması için gerekli koşullar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis some well known properties of topological semigroups andalgebraic structure of topological semigroups are presented.Then construction of the Stone-Čech compactification of β D of a discretespace D is defined and some topological properties of β D are given. Some resultson algebraic structure of β S are obtained, where S denoted a semigroup. We showthat there are 2c discrete copies of Z in each of the maximal groups in the smallestideal, and that any two of these meet only in the identity.Finally cancellativity of β S is studied and some conditions is obtained oncancellativity of β S .