Trakya bölgesinde üretilen şarapların ağır metal içeriklerinin belirlenmesi
Determination of heavy metals including wines which are produced in Trakya region
  1. Tez No: 183412
  2. Yazar: GÜLHAN ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Atomik AbsorpsiyonŞarap, Spektrofotometresi, Wine, Heavy Metals, Atomic Absorption Spectrophotometer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Araştırmada; Tekirdağ, Şarköy ve Mürefte bölgelerinde yetiştirilenüzümlerden üretilen, 25 kırmızı ve 25 beyaz olmak üzere toplam 50 şarap örneğitoplanmış ve bu örneklerin kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), bakır (Cu), demir (Fe) vearsenik (As) olmak üzere beş farklı ağır metal analizleri yapılmıştır.Örnekler basınç altında mikrodalga fırında yaş yakma yöntemi ilehazırlanarak, mineral maddeleri atomik absorpsiyon spektrofotometre (AAS) ilebelirlenmiştir.Toplam 50 adet şarap örneğinde yapılan analizler sonucunda kurşun ortalamaolarak beyaz şaraplarda 0,0539 ppm, kırmızı şaraplarda 0,1284 ppm, kadmiyumbeyaz şaraplarda ortalama 0,0107 ppm, kırmızı şaraplarda 0,0103 ppm, bakırortalama olarak beyaz şaraplarda 0,1777 ppm, kırmızı şaraplarda 0,2529 ppm, demirortalama beyaz şaraplarda 0,8517 ppm, kırmızı şaraplarda 1,3915 ppm ve arsenikbeyaz şaraplarda ortalama 0,0212 ppm, kırmızı şaraplarda ortalama 0,0661 ppmbulunmuştur.Araştırma sonuçlarının istatistiksel olarak değerlendirilmesi sonucunda, şarapçeşitleri arasında kurşun, kadmiyum, demir ve arsenik bakımından farklılığın önemliolduğu bulunmuştur. Ancak bakır bakımından çeşitler arasında farklılığın önemliolmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; 50 wine samples were studied which the grapes were growncommonly in Tekirdağ, Şarköy, Mürefte region, for heavy metals analyses. 25 of thesamples were red wines, 25 of the samples were white wines. Lead (Pb), Cadmium(Cd), Copper (Cu), Iron (Fe), and Arsenic (As) analyses were studied.Mineral contens of samples which were analysied after burned in amicrowave oven by Atomic Absorbtion Spectrophotometer (AAS).In this research, the average amount of lead in red wines 0,0539 ppm, inwhite wines 0,1284 ppm; cadmium in white wines 0,0103 ppm, in red wines 0,0107ppm; copper in white wines 0,2530 ppm, in red wines 0,1994 ppm; iron in whitewines 1,3915 ppm, in red wines 0,8517 ppm; arsenic in white wines 0,0212 ppm, inred wines 0,0661 ppm were found.By the evaluation of the results in statistical way, the amount of lead,cadmium, iron and arsenic; changes were significantly by the variety of wines. Butby the amount of copper the difference was not significantly.