Kırsal bölgelerde gıda işletmelerinin gelişmesinde tarımsal kalkınma kooperatiflerinin rolü: Ağrı ili örneği
Agriculture development cooperative role for production managements development in rural regions: The example of Ağrı
- Tez No: 183411
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN ORAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Kooperatif, Gıda, Ağrı, Agriculture, Cooperative, Food, Ağrı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'de faaliyet gösteren Tarımsal KalkınmaKooperatiflerinin genel durumu, Türkiye ekonomisindeki yeri ve Ağrı ilinde faaliyetgösteren Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri incelenerek bölge ekonomisindeki yerlerihakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın diğer bölümünde ise Ağrı ilinde faaliyetgösteren Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri kırsal bölgelerde gıda işletmeleriningelişmesine sağlayabileceği katkılar ile kooperatifçilik ve işletmecilik açısındanincelenmiştir. Özellikle kırsal bölgelerde kurulacak ve proje uygulatılacakkooperatiflerin daha titizlikle seçilmesi, üretime katkı sağlayabilecek kooperatiflereöncelik verilmesi gerekmektedir.Ağrı ilinde kurulu Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin yöneticileriyle yapılananket ve görüşmelerde kooperatifçilik faaliyetlerinin yetersiz olduğu görülmüş, yöneticive ortaklara yönelik eğitim ve rehberlik çalışmaları yapılması ile hammaddelerindeğerlendirilerek pazarlanması istenmiştir.Ağrı ili Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri işletmecilik açısından incelendiğindeçok yetersiz oldukları görülmüştür. Kooperatiflerin gelirleri ortakların ödediklerisermaye katılım paylarıdır ve kooperatiflerin gerçek manada bir bütçeleribulunmamaktadır. Kooperatif giderleri yönetim kurulları ve özelliklede başkanlartarafından karşılanmaktadır. Kooperatif ortakları birlikte hareket etme, ortak iş yapmakonusunda yeterli bilgi ve kültüre sahip değildirler. Ağrı İlinde kooperatiflerin sadeceTarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın projelerinden yararlanmak için kurulduğu, projelersonucunda elde edilen ürünlerin işleyecek tesis olmadığından değerlendirilemediğidolayısıyla projelerin amacına ulaşmadığı görülmüştür. Ağrı ilinde tarımsal ürünlerdevlet tarafından işletilen süt fabrikası ve et kombinası gibi tesislerde işlenirken butesislerin zarar etmesi sonucu kapatılması, il genelinde birkaç küçük tesis dışındaişletme bulunmaması nedeniyle tarım ve hayvancılık potansiyelinindeğerlendirilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
By this working, general situation of Agriculture Development cooperation inTurkey, the place of Turkish economy and Agriculture Development Cooperation inAgrı is researched and given information about their places of reginal economy.Inanother part of this working ,the utilities which would be able to make for progressiveof food enterpise in rugal region Agriculture Development Cooperation which getsactivation and from the point of view of the cooparation management.Especially, the cooperatives which will be built in rural region should bechoosen carefully and should be given priority.In the questionnaires and negotiationswhich are done with the managements of Agriculture Development Cooperation inAğrı , are observed that cooperation is insufficient. In working of education and guidingwhich is directed towards managements and members in wanted that rough materialsshould be evaluated and marked.The Agriculture Development Cooperatives of Agrıare considered as very sufficient when they are researched from the point of view themanagement.The revenues of the cooperatives are only share of capital participationspaid by members however these cooperatives haven?t got a realist budget.The expenditure of cooperatives are provided by the board of directorsespecially chairperson. The members of cooperative haven?t got enough the knowledgeand culture for behaving together and working on a job with each other. It is observedthat, in Ağrı, in common, the cooperatives are only built for being profited from theprojects of ministry of Agrıculture. Finally these projects aren?t achieved one?s goalcan, the products which are got, aren?t evaluated because of lack of enterprise fortreating.The product in Ağrı was treating in factory like factory of milk and combine ofmeat which are run by state.These factory?s was closed because of damage so, in Ağrı,except several little factories, it is observed that potential of Agriculture and raisinglivestocks aren?t evalvated.