Kısıtlar teorisi ile senkronize üretim sistemi ve bir uygulama
Synchronous manufacturing system using theory of constraints and an application
- Tez No: 183507
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET HASGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kısıtlar Teorisi, Senkronize Üretim, Trampet-Tampon-Kordon, Benzetim, Theory of Constraints, Synchronous Production, Drum-Buffer-Rope, Simulation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
KISITLAR TEORİSİ İLE SENKRONİZE ÜRETİM SİSTEMİ VEBİR UYGULAMAZühal KARTALÖZETKısıtlar teorisi her sistemde, o sistemin performansını etkileyen en az bir kısıtınolduğunu ve sistemdeki darboğazların bu kısıttan kaynaklandığını savunan bir yönetimfelsefesidir. Teorinin genel ilkeleri hem imalat hem de hizmet sistemlerininperformansını geliştirmek için başarılı bir şekilde uygulanabilir. Kısıtlar teorisininüretim işletmelerinde uygulanması halinde, senkronize üretim olarak isimlendirildiğigörülmüştür. Senkronize üretim sistemleri, ?trampet, tampon, kordon? olarakadlandırılan bir çizelgeleme yöntemini içerir.Bu çalışmada bir buzdolabı fabrikasında bulunan plastik atölyesinde karşılaşılansüreç içi stok fazlalığı problemi ele alınmıştır. Problemin çözümüne yönelik olarakkısıtlı ve kısıtsız kapasite kaynakları arasında senkronize üretim sağlamak için Trampet-Tampon-Kordon çizelgeleme sistemine dayalı bir yaklaşım geliştirilmiştir. Yaklaşımkısıtsız makinaların malzeme bırakma çizelgesi için sonlu yükleme felsefesi ileWagner-Whitin algoritmasının bütünleştirilmesi sonucunda geliştirilen bir metodadayanmaktadır. Geliştirilen çizelgeleme yaklaşımının uygunluğunun belirlenmesiamacıyla benzetim analizi kullanılmıştır. Ayrıca geliştirilen benzetim modeliaracılığıyla zaman tamponlarının belirlenmesinde deneysel bir çalışmaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SYNCHRONOUS MANUFACTURING SYSTEM USING THEORY OFCONSTRAINTS AND AN APPLICATIONZühal KARTALSUMMARYTheory of constraint (TOC) is a management philosophy that advocate thatevery system has at least one constraint which limits the system from achieving highlevel performance. General principles of TOC can be applied successfully to improveperformance of manufacturing and service organizations. In the event of TOC?sprinciples are applied in manufacturing firms, it is shown that TOC is called thatsynchronous manufacturing. Synchronous manufacturing systems include a schedulingmethod which is referred Drum-Buffer-Rope.This study was carried out in a plastic workshop of a fridge factory to solveproblems of excessive work in process. In order to provide synchronous manufacturingbetween capacity constrained resources and non-capacity constraint resources, anapproach was developed based on the Drum-Buffer-Rope scheduling system, whichwas intended for solving problems such as this. The approach was based on a methodthat integrates Wagner-Whitin?s algorithm and finite loading philophsy to determinenon-capacity constraint resource machine?s material release schedule. A simulation wasused to analyse whether an improved scheduling approach was appropriate or not. Anexperimental study was also conducted to determine the time buffers, by means of thedeveloping simulation model.