Ötelenmiş çoklu görüntülerin restorasyonu
Multiframe image restoration
  1. Tez No: 183506
  2. Yazar: ÖZMEN AKBULUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EROL SEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü İşlemeGörüntü RestorasyonuGörüntü İyileştirme, Image ProcessingImage RestorationImage Enhancement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖTELENMİŞ ÇOKLU GÖRÜNTÜLERİN RESTORASYONUÖzmen AKBULUTÖZETBu çalışmada bozunuma uğramış ve ötelenmiş çoklu görüntülerin restorasyonuüzerinde çalışılmıştır. Bu tip görüntülerin restorasyonu için bir Aykırı Değer Ayıklama(Outlier Rejection) metodu sunulmuştur.Bu metotta amaç, elimizde bulunan bozunuma uğramış çoklu görüntülerdenfaydalanarak, bozunumu azaltılmış yada yok edilmiş daha iyi bir görüntü elde etmektir.Gürültü de bu bozunumlardan biridir ve görüntü onarımı çalışmalarında önemli bir yeresahiptir. Sunulan metotta görüntü onarımı yapılırken, orijinal görüntüyü oluşturacakpikseller, değerlerine ve ötelenme miktarlarına bağlı olarak ağırlıklandırılmış vegörüntü onarımına bulanacakları katkıları belirlenmiştir. Bu sayede gürültünün etkisiazaltılıp daha sağlıklı bir onarım gerçekleşmesi beklenmiştir. Bu amaçla, sunulan metotçeşitli görüntüler üzerinde çeşitli gürültü seviyelerinde denenmiş ve sonuçlarıgözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
MULTIFRAME IMAGE RESTORATIONÖzmen AKBULUTSUMMARYIn this work, the restoration of degraded and shifted multiframe images was theprimary concern. For the restoration of such images, Outliner Rejection method wasintroduced.The objective in this method is to obtain a better, less degraded or completelyrestored image, using multiframe degraded images. Noise is one of those degradationsand is significant in image restoration. In the method introduced, during the restorationprocess, the pixels that constitute the scene will be weighted inversely proportional totheir values and the amount of translation they have and their contribution to therestoration was determined. This way, the effect of the noise was reduced and animproved restoration was expected. For this purpose, the method introduced wasapplied on several images with different levels of noise, and the results were observed.