Bitkisel hormonlardan 2, 4-D amin ve böcek öldürücülerden 2, 2-dikloro vinil fosfat(dichlorvos)'ın orjinal, yüzeyi HNO3 ve Na2CO3 ile değiştirilmiş bentonit üzerine adsorbsiyonlarının incelenmesi
The investigation of adsorption of the plantal hormone 2, 4-D amine and one of insecticides 2. 2 dichlorovinylphosphate( dichlorvos) on naturel bentonite and modified bentonite
- Tez No: 183535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL KUBİLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Bentonit, DDVP, Pestisitler, 4-DAmin, Adsorption, Bentonite, DDVP, Pesticıdes, 4-D Amıne
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETBİTKİSEL HORMONLARDAN 2, 4-D AMİN VE BÖCEKÖLDÜRÜCÜLERDEN 2, 2-DİKLORO VİNİL FOSFAT(DİCHLORVOS)'INORJİNAL VE YÜZEYİ HNO3 VE Na2CO3 İLE DEĞİŞTİRİLMİŞ BENTONİTÜZERİNDEKİ ADSORBSİYONLARININ İNCELENMESİYÖNTEN, VahapYüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Şenol KUBİLAYAğustos 2006, 57 sayfaBu çalışmanın amacı, teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün çevreye vecanlılara zarar veren, uzun zaman doğada parçalanmadan kalan, buğday ve arpatarlalarında kullanılan bitkisel hormonlardan 2, 4-D Amin ve haşerelere karşıkullanılan böcek öldürücülerden Dichlorvos pestisitlerinin orijinal ve yüzeyi HNO3ve Na2CO3 ile değiştirilmiş bentonit üzerindeki adsorbsiyonlarını araştırmaktır. Etilalkolde (C2H5OH) ve suda çözünmüş olan farklı konsantrasyonlardaki 2,4-D Amin ve2,2 Diklorovinilfosfat çözeltileri orijinal, asitle ve bazla muamele edilmiş üç farklıadsorbanla muamele edildi. Muameleler ilk olarak oda sıcaklığında yapıldı. (24. ±2ºC)Burada amacımız derişimle adsorpsiyonun nasıl arttığını görebilmekti. Daha sonrasabit derişimde çalışmalar yapıldı. Bu esnada sıcaklık, pH ve zaman parametrelerininadsorpsiyona etkileri gözlemlendi. Çalışmamızda killerdeki sorpsiyonmekanizmaları, yüzey fonksiyonel gurupların etkisi gözlemlendi. 2. 4-D Amin veDDVP `nin killer üzerine olan adsorpsiyonları hemen hemen Langmuir veyaFreundlich adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu ve sayısal hesaplamaları grafiklerleverildi. Bentonit oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olup pestisitler ve çeşitlipartiküllerin adsorplanmasında da kullanılmaktadır. Birçok araştırmacı pestisitlerinkillere ve diğer organik maddelere adsorpsiyonunu çalışmıştır. Adsorpsiyonprosesinin, pestisitlerin çevreye ve insan sağlığına zarar vermesini önlemedekullanılması çevresel olarak zararsız ve dünyanın hemen hemen her yerindebaşvurulan bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE INVESTIGATION OF ADSORPTION OF THE PLANTALHORMONE 2, 4-D AMINE AND ONE OF INSECTICIDES 2. 2DİCHLOROVINYLPHOSPHATE( DICHLORVOS) ON NATURELBENTONITE AND MODIFIED BENTONITEYÖNTEN, VahapMsc, Chemistry ScienceSupervısor:Asst. Prof. Dr. Şenol KUBİLAYAugust 2006, 57 pagesThe purpose of this studies is to ınvestigate of Adsorption of the plantalhormone 2, 4-D Amıne and one of ınsecticıdes 2, 2 Dıchlorovinylphosphate(Dichlorvos) on natural bentonite and modified bentonite. The damage of pesticıdeshas been day by day increase with developing technology and hasn?t been dissapear inenvironment. Pesticıdes which solved in etanol (C2H5OH) and water treatmented withmodifıed bentonite made firstly at the room temparature. ( 24±2 ) Our first purpose isto observed of the change of Adsorption with concentrations. After that the kinetıcstudies were made on stabile concentration. The variable of temparature, time and pHwere observed on adsorption at the moment. Sorption mechanisms in soıis, theinfluence of surface functional groups as well as parameters influencıng adsorptionwere discussed. The adsorption of 2, 4 D Amıne and 2,2 Diklorovinylfosfat on clayswere investigated and were calculeted with graffıc like Langmuir and Freundlichadsorptions isoterms. Bentonite are widely used in pesticıde formulation as adsorbentsor particulate fillers. Many researchers studied the adsorption of pesticıdes on claysminerals and the other organıc matter. The use of adsorption widely are studied insome area on World. so ıt is friendly for environment and ıt prefers to other studıes.