Elazığ ili merkez ilçede et, süt ve süt ürünleri tüketim yapısı
The consumption structure of meat, milk and dairy products in center town of Elazığ province
- Tez No: 183545
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Beyaz et, Elazığ ili, Kırmızı et, Süt ürünleri, Tüketimyapısı.i, White Meat, Fish Meat, Elazığ Province, Red Meat, Consumption Structure.iii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETELAZIĞ İLİ MERKEZ İLÇEDE ET, SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMYAPISIMALATACIK, Firdevs AslıYüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. İbrahim YıldırımEylül 2006, 46 sayfaBu çalışmanın amacı Elazığ ili Merkez ilçede et, süt ve süt ürünleri tüketimyapısının incelenmesidir. Araştırmanın esas materyalini, Elazığ ili merkez İlçede 96aileden anket yoluyla toplanan orijinal nitelikli veriler oluşturmuştur. Anketçalışması 5 Mart- 25 Nisan 2006 tarihleri arasında yapılmıştır. Anket yapılan hanehalkının ortalama yıllık geliri 18.045 YTL olup, bu miktar gelir gruplarına göre5.021 YTL ile 40.426 YTL arasında değişmektedir. Hane halkının yarısından fazlası(% 53.13) etlerini marketlerden sağlamaktadır. Kişi başına düşen ortalama yıllıkkırmızı et, tavuk eti ve balık eti tüketim miktarları sırasıyla 21.13 kg, 16.47 kg ve10.04 kg'dır. Genel olarak, et tüketim miktarları gelir gruplarına orantılı bir şekildeartmaktadır. Hane halkının sırasıyla % 42.68'i ve % 32.26'sı haftada bir kez kırmızıet ve beyaz et satın almaktadır. Kişi başına düşen yıllık ortalama açık süt vepastörize süt tüketim miktarları sırasıyla 53.32 litre ve 28.12 litredir. Bu miktarlargelir gruplarına paralel bir şekilde artmaktadır. Anket yapılan hane halklarının %42.71 sadece günlük açık süt tüketmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE CONSUMPTION STRUCTURE OF MEAT, MILK AND DAIRYPRODUCTS IN CENTER TOWN OF ELAZIĞ PROVINCEMALATACIK, Firdevs AslıMSc, Agricultural EconomicsSupervisor: Assoc. Prof. Dr. İbrahim YıldırımSeptember 2006, 46 pagesThe aim of this study was to investigate the meat and milk and milkproducts consumption structures of households in Elazığ Province. The data werecollected from 96 households by questionnaires between 5 March and 25 April,2006. The average yearly income per households was YTL 18.045 and ranged fromYTL 5.021 to YTL 40.426 according to income groups. More than half ofhouseholds (53.13 %) purchased the meat from the markets. The average yearlyconsumption per head of red meat, white meat and the fish meat was 21.13 kg, 16.47kg and 10.04 kg, respectively. Generally, these figures increased in proportion toincome groups. Out of total households 42.68 and 32.26 %, respectively consumedthe red meat and white meat once per week. The average yearly open andpasteurized milk per head was 53.32 and 28.12 litre, respectively. These figuresincreased in parallel with income groups. Of total households 42.71 % consumedonly open milk.