Ege bölgesine özgü bazı yaş meyve, sebze ve kurutulmuş gıda ürünlerinde pestisit kalıntı düzeylerinin tespiti
Determination of pesticides residue levels which some fruits, vegetables and dried foods samples are special to Aegean region
- Tez No: 183551
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pestisit, Kalıntı, Meyve, Sebze, Kurutulmuş Gıda, Pesticide, Residue, Fruit, Vegatable, Dried food
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, Ege Bölgesinde yetiştirilen ve insan tüketimine sunulduğualanlardan toplanan yaş meyve-sebze (çilek, domates, enginar, taze incir, kiraz,patates, şeftali, taze üzüm, zeytin) örneklerinde ve kurutulmuş gıda (kuru incir, kuruüzüm) örneklerinin yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan pestisitlerin kalıntıdüzeyleri araştırılmıştır. Bu örneklerde kalıntısı araştırılan elli (50) adet pestisitorganik klorlu, organik fosforlu insektisitler ile sentetik piretroit, strobulin vebenzimidazol grubu fungusitlerden seçilmiştir.Domates, enginar, taze incir, kuru incir ve patates örneklerinde tespit edilebilirdüzeyde pestisit kalıntısına rastlanmamıştır. Diğer ürünlerin örneklerinde ise en az bir(1) adet pestisit kalıntısı tespit edilebilir düzeyde bulunmuştur. Kalıntı bulunanörneklerdeki kalıntı miktarlan Turk Gıda Kodeksi ve AB MRLs'ne göredeğerlendirilmiştir. Sonuç olarak, tarımsal ürünlerde % 2,34 tolerans üzeri pestisitkalıntısına rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, some pesticide residues of fruit-vegagatable (strawbery, tomato,artichok, fig, cherry, potato, peach, grapes, olive) and dried food (dried fig, raisen)samples were investigated which taken from local markets and wholesale markets indifferent part of Aegean area. In these samples, fifty (50) pesticide investigatedorganochloro, organophoshor, syntetic pyrethroit, strobulin, benzimidazole groups.In tomato, artichoke, fig, dried fig, potato samples, pesticide residues were notdetected for limit of detection (LOD). In other samples is detected at least onepesticide residue. Detectable pesticide residues are found, pesticide residues arecompared according to Turkish Food Codex and AB MRLs. In conclusion, over thetolerance of % 2,34 pecticide residues found in agricultural crops.