Adana ve Mersin illerinde domates lekeli solgunluk virüsü (tomato spotted wilt virus, TSWV)'nin değişik yöntemlerle saptanması
Detection of tomato spotted wilt virus (TSWV) in adana and Mersin provinces using different methods
  1. Tez No: 183550
  2. Yazar: BİLGE KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ARAP KAMBROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: TSWV, ELISA, Survey, Mekanik İnokulasyon, RT-PCR, TSWV, ELISA, Survey, Mechanical Inoculation, RT- PCR
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Adana ve Mersin illerinde yetiştirilen domates ve biberlerdezararlı Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (Tomato Spotted Wilt Virus, TSWV)'ninsaflaştırılması, biyolojik, serolojik ve moleküler yöntemler kullanılarak tanısınınyapılması amacıyla 2005-2006 yılları arasında yürütülmüştür.Araziden toplanan virüslü olduğundan şüphelenilen bitkiler, öncelikle ELISAyöntemi ile testlenmiş ve hastalık oranı % 45.4 olarak hesaplanmıştır. TSWV ileinfekteli olan örnekler kodlanarak, mekanik inokulasyon çalışmalarındakullanılmıştır.E8, D2, M5 kodlu izolatlar ile aşılı bitkilerde 5-15 gün içerisinde simptomgözlenmiş, bununla birlikte T1 izolatı ise, 30-60 gün gibi bir sürede simptom çıkışınaneden olmuştur.SDS-PAGE'de virüse ait bir protein band gözlenmiş ve molekül ağırlığı 27kDa olarak saptanmıştır.TSWV, santrifüjleme yöntemi kullanılarak yarı saflaştırılmış, PEG çöktürmeve kolon kromotogrofisi yöntemleri başarılı olmamıştır.TSWV virionları saflaştırılmış ve SDS-PAGE'de dört band, agarose jelelektroforez'de ise tek band gözlenmiştir.TSWV ile infekteli test bitkilerinden total RNA ekstraksiyonu yapılmış vebunlar RT-PCR yönteminde kullanılmıştır. PCR ürünleri agarose jel elektroforez iletest edilmiş ve beklenen band büyüklükleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study are purification and biological, serological andmolecular detection of TSWV in tomatos and peppers growing in Adana and Mersinprovinces between 2005 and 2006.Collected samples were firstly tested with ELISA and infection ratio wasdetermined as 45.4%. TSWV positives were coded and used for mechanicalinoculation. The symptoms were observed on E8, D2 and M5 isolates inoculated testplants in 5-15 days however, T1 inoculated ones showed in 1-2 months after TSWVinoculation.Only one protein of TSWV was observed in SDS-PAGE and molecularweight of it was estimated as 27 kDa.Centrifugation method was succesfully used for semi purification of TSWV.Column chromatography and PEG precipitation methods were not be successed forTSWV purification.TSWV virions were purified and four bands were obtained in SDS-PAGEand one band in agarose gel electrophoresis.Total RNA extraction was done from infected test plants and used for RT-PCR method. DNA bands were observed in respected sizes after the PCR productswere tested in agarose gel electrophoresis.