Design of a microcontroller-based perspective view preprocessor for pixelbased constructive solid geometry (CSG) processors
Piksel tabanlı yapısal katı geometri (CSG) işlemcileri için mikrokontrolcü tabanlı bir önişlemci tasarımı
  1. Tez No: 183556
  2. Yazar: KAMİL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULUS ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pic Mikrodenetleyici, USB, Paralel Gösterim, PerspektifGösterim, Paralel PortI, Pic Microcontroller, USB, Parallel Projection, PerspectiveProjection, Parallel PortII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİPİKSEL TABANLI YAPISAL KATI GEOMETRİ (CSG)İŞLEMCİLERİ İÇİN MİKROKONTROLCÜ TABANLIBİR ÖNİŞLEMCİ TASARIMIKamil ÖZKANELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİDanışman : Yrd. Doç. Dr. Ulus ÇEVİKYıl : Nisan 2006, Sayfa: 58Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ulus ÇEVİKProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRYrd. Doç. Dr. Murat AKSOYBilgisayar uygulamalarının çoğu, sanal dünya ile insanların görsel olarakiletişimini sağlamaya çalışır. Katı cisimlerin 3-boyutlu (3B) görünümleri bilgisayardestekli tasarım, bilgisayar oyunları, araç simülasyonları ve bilimsel tasarımlar gibialanlarda çok önemlidir. Katı cisimlerin geometrik gösterimi, bir çeşit geometricmodellemedir. Bu modellemelerde bir çok piksel tabanlı sistemler kullanılmaktadır.Katı cisimlerin 3B görünümlerinin elde edilmesinde paralel donanım uygulamalarıçoğunluktadır. Geometrik gösterimler, paralel ve perspektif olarak iki sınıftatoplanmaktadır. Paralel görüntüler, nesnelerin gerçek şeklini ve boyutlarınıgösterirken, görüntüler perspektif gösterimden daha az gerçekçidir.Bu tez çalışmasında, daha gerçekçi olan perspektif görüntü üreten ve parallelsistemlere entegre edilebilir, yazılım ve donanımı birlikte içeren bir system dizaynedeceğiz. Bu modül ile uzayda bir düzlem üzerinde doğrusal olmayan üç noktayardımı ile katı cisimlerin perspektif görünümlerini veren düzlemlerindenklemlerinin katsayıları mikrodenetleyici ile elde edilecektir. Bilgisayarlarda USBportlarının gelecek teknolojide ve hız bakımından gittikçe önem kazanması sebebi ilemikrodenetleyici ve bilgisayar arasında USB portunu kullanacağız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISDESIGN OF A MICROCONTROLLER-BASEDPERSPECTIVE VIEW PREPROCESSOR FOR PIXEL-BASED CONSTRUCTIVE SOLID GEOMETRY (CSG)PROCESSORSKamil ÖZKANDEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Ass. Prof. Dr. Ulus ÇEVİKYear: April 2006, Pages: 58Jury: Yrd. Doç. Dr. Ulus ÇEVİKProf. Dr. Süleyman GÜNGÖRYrd. Doç. Dr. Murat AKSOYMany computer applications work to communicate an illusion of interactionwith virtual world. The generation of 3D solid objects, and more generally solidgeometric modeling, is very important in Computer Aided Design (CAD), computergames, vehicle simulations and scientific visualizations. CSG (Constructive SolidGeometry) is an approach to geometric modeling. There are many parallel hardwareapplications for the generation of CSG images, such as pixel-based systems.Planar geometric projections can be classified as parallel, and perspectiveprojections. While the parallel projected scenes are useful for recording the exactshapes and measurements of objects, they exhibit less realistic views as they arelacking perspective foreshortening.In this thesis, we will design a module which can be integrated to the pixel-based parallel rendering systems to obtain perspective views using a microcontroller.Because USB ports are getting more popular for the next generation technology andspeed of data transfer, we will use the USB ports for data communication.