Kirazlarda budama uygulamalarının karbonhidrat birikimi ve meyve gözü oluşumu üzerine etkileri
Pruning affects carbohydrate accumulation and fruit bud formation in cherries
  1. Tez No: 183562
  2. Yazar: TURGUT TAMDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KÜDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, Budama, Karbonhidrat / Azot oranı.I, Cherries, Puruning, CH/N ratio.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİKİRAZLARDA BUDAMA UYGULAMALARININ KARBONHİDRATBİRİKİMİ ve MEYVE GÖZÜ OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİTurgut TAMDOĞANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof.Dr. Ali KÜDENYıl : 2006, Sayfa: 41Jüri : Prof. Dr. Ali KÜDENProf. Dr. Sinan ETİProf. Dr. Semih ÇAĞLARBu çalışma, Baler Ziraat İşletmesinde (Ulukışla-NİĞDE) 2004 yılında yürütülmüştür.Çalışmada idris üzerine aşılı Lapins, Summit, Sweetheart ve 3, 4, 5 yaşlı 0900 Ziraat kirazçeşitlerinin 1-2 yaşlı dallarında 5-10-15 cm' lik kısa kesim uygulamalarının meyve gözü oluşumu,karbonhidrat birikimi ve Karbonhidrat / Azot (CH/N) oranına etkisi araştırılmıştır. Bulunandeğerlerin ışığı altında 0900 Ziraat kiraz çeşidinde karbonhidrat birikimi 5 yaşlı ağaçlarda 3 ve 4 yaşlıağaçlara göre daha fazla olduğu saptanmıştır. En yüksek CH/N oranı % 9.264 ile Sweetheart çeşidindebulunmuş bunu Summit çeşidi % 8.130 değeri ile takip etmiştir. Lapins kiraz çeşidinde % 5.046olurken en düşük değer 0900 Ziraat çeşidinde % 3.80 olarak saptanmıştır.Summit kiraz çeşidinde fizyolojik sebeplere bağlı olarak meyve gözü oluşumu ve buna bağlıolarak meyve tutumu yok denecek kadar az gerçekleşmiştir. Yapılan bu araştırma sonucunda özelliklekiraz ağaçlarında gençlik kısırlığı dönemlerinin kısaltılması ve genç ağaçları ürüne yatırmak için kısakesim uygulamalarının yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISPRUNİNG AFFECTS CARBOHYDRATE ACCUMULATİON ANDFRUİT BUD FORMATİON İN CHERRİESTurgut TAMDOĞANDEPARTMENT OF HORTICULTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Ali KÜDENYear : 2006, Pages: 41Jury : Prof. Dr. Ali KÜDENProf. Dr. Sinan ETİProf. Dr. Semih ÇAĞLARThis study was performed in Agriculture Administrating of Baler (Ulukışla- NİĞDE) in2004.In the study, forming of the fruit bud with 5-10-15 cm short pruning on the 1-2 aged branchesof Lapins, Summit, Sweetheart and 3, 4, 5 years old 0900 Ziraat cherry cultivar vaccinated onP.mahalep, aggregation of carbonhydrate and effect of Carbonhydrate / Nitrogen (C/ N) ratio wassearched. Considering the values, carbonhydrate aggregation in 0900 Ziraat cherry cultivar wasdetermined too much in 5 years old trees than in 3 and 4 years old ones. The highest CH/ N ratio wasfound in Sweetheart with % 9,264. Summit followed it with % 8,130. Lapins was % 5,046 and thelowest ratio % 3,80 was in 0900 Ziraat.In Summit, forming of fruit bud bound to the physiological reasons and fruit attitude wererealized extremely low. At the end of this research, shortening of the youth sterility terms of cherrytrees and to break up juvenility, necessity of short cutting practices appeared.