Bahçe ve Hasanbeyli (Osmaniye) halkının kullandığı doğal bitkilerin etnobotanik yönden araştırılması
An ethnobotanical investigation of the natural plants using by inhabitants in bahçe and Hasanbeyli districts of Osmaniye province
  1. Tez No: 183563
  2. Yazar: SALİM MART
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATTİN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ethnobotany, Bahçe, Hasanbeyli, Medicinal Plants.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBAHÇE VE HASANBEYLİ (OSMANİYE) HALKININ KULLANDIĞIDOĞAL BİTKİLERİN ETNOBOTANİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASISalim MARTÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Necattin TÜRKMENYıl: 2006, Sayfa: 59Jüri : Yrd. Doç. Dr. Necattin TÜRKMENProf. Dr. Atabay DÜZENLİYrd. Doç. Dr. Ercan NALBANTOĞLUBu araştırma, Bahçe ve Hasanbeyli (Osmaniye) halkının kullandığı doğalbitkileri belirlemek amacıyla, 2004-2006 yılları arasında yapılmıştır.Bölge halkıyla yapılan görüşmeler sonucunda 33 familya ve 69 cinse ait 79taksonun çeşitli amaçlar için (gıda, ilaç, ev eşyası, süs eşyası, kereste, boya, inançsal)kullanıldığı saptanmıştır.Halkın kullandığı endemik ve nadir bitkilerden; Centaurea haradjianii,Chaerophyllum libanoticum, Micromeria fruticosa subsp. barbata, Thymus eigii VU;Alcea apterocarpa, Crateagus aronia var. minuta, Helichrysum arenarium subsp.aucheri LRlc; Alnus glunitosa subsp. antitaurica LRnt; Ferula amanicola EN veSilene confertiflora DD tehlike sınıflarına girmektedir.Cruciata taurica türünün maya olarak kullanımı ilk kez kayıt altına alınmıştır.Anahtar Kelimeler : Etnobotanik, Bahçe, Hasanbeyli, Tıbbi Bitkiler.I
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISAN ETHNOBOTANICAL INVESTIGATION OF THENATURAL PLANTS USING BY INHABITANTS IN BAHÇE ANDHASANBEYLİ DISTRICTS OF OSMANİYE PROVINCESalim MARTDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisior : Assist. Prof. Dr. Necattin TÜRKMENYear: 2006, Pages: 59Jury : Assist. Prof. Dr. Necattin TÜRKMENProf. Dr. Atabay DÜZENLİAssist. Prof. Dr. Ercan NALBANTOĞLUThis research was made for designating the naturel plants using by Bahçeand Hasanbeyli (Osmaniye) people in 2004-2006.At the end of the interviews with region people, a total of 79 species belongto 33 families and 69 genera were determined that these plants are used for differentaims (food, medicine, house things, decoration things, paint and believes).Endemic and rare plant species using of the region people, according to theIUCN Red List Categories, Centaurea haradjianii, Chaerophyllum libanoticum,Micromeria fruticosa subsp. barbata and Thymus eigii are VU; Alcea apterocarpa,Crateagus aronia var. minuta and Helichrysum arenarium subsp. aucheri are LRlc;Alnus glunitosa subsp. antitaurica is LRnt; Ferula amanicola is EN; Sileneconfertiflora is DD.The first time, Cruciata taurica is recorded that used for milk fermentation.