Türkiye'deki tarım uçaklarının püskürtme sistemleri ve teknik özellikleri
Technical properties and spraying systems of agricultural aircrafts in Turkey
- Tez No: 183566
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MUSA BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Havacılık, Tarım Uçağı, Püskürtme Sistemi, Teknik Özellikler, Agricultural Aviation, Agricultural Aircraft, Spraying System, Technical Properties
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZTÜRK YE'DEK TARIM UÇAKLARININ PÜSKÜRTMES STEMLER VE TEKN K ÖZELL KLERAydın ÇEL KÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM MAK NALARI ANAB L M DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ali Musa BOZDOĞANYıl: 2006, Sayfa: 57Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ali Musa BOZDOĞANProf. Dr. Ali BAYATProf. Dr. Ramazan SAĞLAMBu araştırmada; Türkiye'deki tarım uçaklarının teknik özellikleri, bu uçaklara aitperformans değerleri ve püskürtme sistemlerine ait özellikler araştırılmıştır. Türkiye'de 2005yılında toplam 103 adet tarım uçağı bulunmaktadır. Ülkemizde 32 adet özel tarımsal havacılıkşirketi vardır ve tarım uçaklarının 71 adedi bu şirketlerdedir. Türk Hava Kurumu'nda 25 adet veAntbirlik'te 7 adet tarım uçağı bulunmaktadır. Özel şirketlerin sahip olduğu uçakların 51 adediÇukurova Bölgesindedir. Türkiye tarım uçağı parkı, 7 marka ve 13 değişik tipten oluşmaktadır.En büyük pay, yaklaşık % 55 oranında Piper marka ve modellerine aittir. Uçakların yaklaşık %85'i alçak ve tek kanatlıdır. Motor güçleri uçak tiplerine göre 150-1000 BG arasındadır. Tarımuçaklarının püskürtme sistemlerinde genellikle pirinç gövdeli diyaframlı teejet memelerkullanılmaktadır. Depo kapasiteleri 300-2000 kg-l arasında değişmektedir. Uçaklarınuygulamalar sırasındaki uçuş hızları 100-160 km/h arasındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTECHNICAL PROPERTIES AND SPRAYING SYSTEMSOF AGRICULTURAL AIRCRAFTS IN TURKEYAydın ÇEL KDEPARTMANT OF AGRICULTURAL MACHINERYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assist. Prof.Dr. Ali Musa BOZDOĞANYear: 2006, Page: 57Jury : Assist. Prof.Dr. Ali Musa BOZDOĞANProf. Dr. Ali BAYATProf. Dr. Ramazan SAĞLAMIn this research, it was aimed to determine of technique properties, performancespecifications and spraying systems of aircrafts in Turkey. There are 32 number of agriculturalspray company, and they have 103 agricultural aircrafts in 2005, in Turkey. Private companieshave 71 aircrafts which 51 of them aircrafts are located in Çukurova. There are also 25 aircraftsin the Turkish Air Association (THK) and 7 aircrafts are in the semi private company, asAntbirlik. There are totally 7 models and 13 different type agricultural aircrafts in Turkey. Ratioof the Piper models aircrafts is approximately 55 % of total aircrafts. Ratio of monoplane andlow-wing type aircrafts is approximately 85 % of total number. Engine power of aircrafts isbetween 150-1000 HP. Generally, teejet nozzles which have brass nozzle bodies are used inspraying systems of these aircrafts. Hopper capacities of aircrafts are between 300-2000 kg-l.Airspeed of aircrafts is between 100-160 km/h in aerial applications.