Hassas ekim makinalarında ilerleme hızının farklı küresellik katsayısındaki tohumların dağılımı üzerine etkisi
Effect of forward speed on seed spacing uniformity of different seed sphericity in vacuum precision seeders
- Tez No: 183567
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ MUSA BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hassas ekim makinası, Küresellik Katsayısı, kizleme Oranı, Kabuledilebilir Tohum Aralığı Oranı, Boşluk Oranı, Pneumatic seeder, Sphericity, Multiple index, Quality feed index, Miss index
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZHASSAS EK M MAK NALARINDA LERLEME HIZININ FARKLIKÜRESELL K KATSAYISINDAK TOHUMLARIN DAĞILIMI ÜZER NEETK SErdal YURDUSEVERÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM MAK NALARI ANAB L M DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ali Musa BOZDOĞANYıl: 2006, Sayfa: 39Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ali Musa BOZDOĞANDoç.Dr.Zeliha Bereket BARUTProf. Dr. Ramazan SAĞLAMBu çalışmada, hava emişli hassas ekim makinalarında ilerleme hızının farklı küreselllikkatsayısındaki tohumların dağılımı üzerine etkisi araştırılmıştır. Denemeler Ç.Ü.Ziraat FakültesiAraştırma ve Uygulama Çiftliği Tarım Makinaları Bölümü arazisinde yürütülmüştür.Denemelerde Ç.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü atelyesinde mevcut bulunanSönmezler Tarım Makinaları San. ve Ltd.Şti. (Adana) yapımı PM-01 model hava emişli 4 sıralıhassas ekim makinası kullanılmıştır. Denemeler 0.64, 1.06 ve 1.78 m/s ilerleme hızlarındayürütülmüştür. Bu ilerleme hızlarında 0.79 ve 0.64 küresellik katsayısına sahip mısır tohumlarıkullanılmıştır. Denemeler sonrasında sıra üzerine düşen ardışık tohumlar arası mesafe 2.50 mşerit boyunca 3 tekrarlı olarak ölçülmüştür. Bu ölçümler ve yapılan hesaplamalar sonucunda;kizleme Oranı ( O), Kabuledilebilir Tohum Aralığı Oranı (KTAO), Boşluk Oranı (BO),Hassasiyet (HAS) ve Varyasyon Katsayısı (CV) değerleri belirlenmiştir.Analizler sonucunda; her iki küresellik katsayısındaki tohumların ekiminde en yüksekKTAO değeri 1.06 m/s ilerleme hızında elde edilmiştir. 0.79 küresellik katsayısındakitohumların her üç ilerleme hızında, 0.64 küresellik katsayısındaki tohumların yalnız 1.06 m/silerleme hızında ekilebildiği sonucuna varılmıştır. Sonuçta, her iki küresellik katsayısında 1.06m/s ilerleme hızının diğer hızlara göre istatistiksel olarak farklı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEFFECT of FORWARD SPEED on SEED SPACING UNIFORMITY ofDIFFERENT SEED SPHERICITY in VACUUM PRECISION SEEDERSErdal YURDUSEVERDEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assist. Prof. Dr.Ali Musa BOZDOĞANYear: 2006, Page: 39Jury : Assist. Prof. Dr.Ali Musa BOZDOĞANAssoc. Prof.Dr. Zeliha Bereket BARUTProf. Dr. Ramazan SAĞLAMIn this research, the main aim is to determine of effect of different of forward speed indifferent seed sphericity on within-row distribution in pneumatic seeder. Trials were made infields which belongs to Agricultural Machinery Department in Cukurova University AgricultureFaculty Research & Application Farm. Pneumatic seeder which has 4 rows seeder unit was usedin trials. Trials were made 0.64, 1.06 and 1.78 m/s forward speeds. In these speeds, corn seedwhich has 0.79 and 0.64 sphericity were used. Within-row seed spacings were measured along2.50 m by hand in 3 replications. In the result of these measurements and analysis, multipleindex (MULT), quality feed index (QFI), miss index (MISS), precision (PREC) and coefficent ofvariation (CV) were calculated.The best QFI values were determined at 1.06 m/s forward speed for each seed sphericity.Results were shown that seed which have 0.79 sphericity may be sown for all forward speeds.But seed which have 0.64 seed sphericity must be sown only 1.06 m/s forward speed. It wasdetermined that 1.06 m/s forward speed was statistically different from others in analysis foreach seed sphericity.