Design and applications of fuzzy and neural controllers
Bulanık ve sinirsel kontrolcülerin tasarımı ve uygulamaları
- Tez No: 183579
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TÜMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık Kontrolcü, Sinirsel Kontrolcü, Fuzzy Logic Controller, Neural Controller
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kontrolcüler ve kontrol algoritmaları, sistemlerin sorunsuz olarak çalı masınısa layan önemli unsurlardan biridir. Farklı kontrol stratejilerinin uygulanması,sistemler üzerinde farklı etkiler yaratabilir. PID kontrolcüler yaygın olarakkullanılırken, Bulanık ve Sinirsel kontrol ilgi çekmeye devam etmektedir. Tezde,Bulanık ve Sinirsel kontrolcülerin tasarımı gerçekle tirilmi , sistemin kontrolcülereverdi i tepkileri incelenmi tir. Kontrolcü tasarımlarının uygulanabilirli inigöstermek ve tasarımlar arasında kar ıla tırma yapabilmek için örnek olayincelemeleri yapılmı tır.Gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılmak üzere bulanık mantık kontrolcüiçin C++ kodu hazırlanmı tır. Bu kodun uygulamalarda nasıl kullanılaca ı vekontrolcü tasarımları için nasıl adapte edilebilece i açıklanmı tır.
Özet (Çeviri)
Controllers and control algorithms are important elements of systems,providing trouble-free operations. Implementing different control strategies mayhave different effects on systems. While PID controllers are widely used, Fuzzy andNeural controllers are still drawing attention. In the thesis, Fuzzy and Neuralcontrollers are realized and the reactions of the system to the controllers areinvestigated. Several case studies are conducted to show the viability of controllerdesigns and comparison of them.A C++ implementation of a fuzzy controller is prepared to use in real timeapplications. The use of this code in applications and the adaptation for differentcontrollers are explained.