Seyhan ve Yüreğir havzasında bitki koruma yöntemlerinin uygulamadaki sorunları üzerine bir araştırma
Research on the problems of plant protection methods application in Seyhan and Yüreğir regions
  1. Tez No: 183578
  2. Yazar: MURAT EMELİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RİFAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki Koruma Sorunları, Seyhan-Yüreğir, AdanaI, Plant Protection Problems, Seyhan-Yüreğir, AdanaII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİSEYHAN VE YÜREĞİR HAVZASINDABİTKİ KORUMA YÖNTEMLERİNİN UYGULAMADAKİSORUNLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAADI SOYADIMurat EMELİÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİTKİ KORUMA ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. M.Rifat ULUSOYYıl: 2006, Sayfa : 112Jüri : Prof. Dr. M.Rifat ULUSOYProf. Dr.Adnan GÜMÜŞDoç. Dr. Serdar SATARBu çalışma, Seyhan ve Yüreğir Havzasında karşılaşılan bitki korumayöntemlerinin uygulamadaki sorunlarının belirlenmesi amacıyla ele alınmıştır. Buamaçla 2005 yılında çalışma alanında 50 adet zirai ilaç bayi, 112 adet üretici ve 48adet teknik eleman ile anket çalışması yapılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre üreticilerin çok azı bitki koruma konularındakitavsiyeleri ilgili teknik elemanlardan alırken, üreticilerin çoğunluğunun etikettebelirtilen doz oranından fazla ilaç kullandıkları, boş ilaç ve gübre atıklarını imhaetmedikleri, ilaçlamadan sonra gereken bekleme süresine uymadan mahsulünü hasatettikleri ve ilaç uygulamaları sırasında herhangi bir koruyucu önlem almadıklarıortaya çıkmıştır. Çiftçiler bitki koruma sorunlarının çözümünde genellikle kimyasalsavaş yöntemini tercih etmekte olup, bilinçsiz pestisit uygulamaları beraberindeinsan ve çevre sağlığı açısından birçok olumsuzlukları gündeme getirmektedir.Çalışmada elde edilen sonuçların insan ve çevre açısından oluşturabileceğiolumsuzluklar ve çözüm önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISRESEARCH ON THE PROBLEMSOF PLANT PROTECTION METHODS APPLİCATİONIN SEYHAN AND YÜREĞİR REGİONSMurat EMELİDEPARTMENT OF PLANT PROTECTIONINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. M.Rifat ULUSOYYear : 2006, Pages :112Jury : Prof. Dr. M.Rifat ULUSOYProf. Dr. Adnan GÜMÜŞAssoc. Prof. Dr. Serdar SATARThis study, aims to establish the problems of plant protection methodsapplication in Seyhan and Yüreğir regions. In this research, a survey (in the form ofinterview) was carried out in 2005 with 50 agrochemical dealers, 112 farmers and 48technical experts in this field.According to the results, while a few growers made use of the suggestionsand advice made by the related technical experts, it has been found that most ofthem: have followed the technical advices given by pesticide dealers and neighbourgrowers, etc. instead of technical experts in plant protection; used much morepesticide dosage than that of indicated in the label; didn?t dispose of uselesspesticides and fertilizer wastes; harvested products after pesticide applicationswithout obeying the label instructions.During the pesticide applications, most of thegrowers have not obeyed the protective instructions. Growers usually preferredchemical control applications for common plant protection promlems. Frequently useof pesticides, cause serious problems for human health and environmental pollution.Results were evaluated in the frame of human and environmental prospectsand some recommendations were discussed.