Diyarbakır ekolojik koşullarında yetiştirilen fesleğen (Ocium basilicum L. ) popülasyonlarının agronomik ve kalite özellikleri
Quality and agronomic properties of sweet basil(Ocium basilicum L. ) grown in Diyarbakır ecological conditions
  1. Tez No: 183580
  2. Yazar: LÜTFİYE ERŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ocimum basilicum, Popülasyon, Biçim Zamanı, Kuru YaprakVerimi, Kuru Yaprakta Uçucu Yağ Oranı, Ocimum basilicum, Population, Harvesting Date, Dried Leave Yield, Essential Oil Ratio
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİDİYARBAKIR EKOLOJİK KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLENFESLEĞEN (Ocimum basilicum L.) POPÜLASYONLARININAGRONOMİK VE KALİTE ÖZELLİKLERİLütfiye ERŞAHİNÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANABİLİMDALIDANIŞMAN : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVENYıl : 2006, Sayfa : 49Jüri : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN: Prof. Dr. Saliha KIRICI: Yrd. Doç. Dr. Abdülhabip ÖZELBu araştırma, 2004 yılında Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma EnstitüsüMüdürlüğü'nün deneme alanında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı Diyarbakırekolojik koşullarında farklı fesleğen (Ocimum basilicum L.) (Adana, Osmaniye,İzmir ve Diyarbakır) popülasyonlarının verim ve kalite özelliklerini belirlemektir.Deneme 30x70 cm dikim sıklığında planlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; bitkiboyu 37.13- 82.07 cm; dal sayısı 10.67-27.47 adet; taze herba verimi 421.0-3197.0kg/da; kuru herba verimi 78.4-644.1 kg/da; kuru yaprak verimi 54.7-339.3 kg/da vekuru yapraktaki uçucu yağ oranı % 0.49-1.25 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak,Diyarbakır koşullarında Adana küçük yapraklı ve Diyarbakır Top Fesleğenpopülasyonlarının verim ve kalite açısından üstün olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc.QUALITY AND AGRONOMIC PROPERTIES OF SWEET BASIL(Ocimum basilicum L.) GROWN IN DIYARBAKIR ECOLOGICALCONDITIONSLütfiye ERŞAHİNDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVENYear : 2006, Pages: 49Jury : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN: Prof. Dr. Saliha KIRICI: Dr. Abdülhabip ÖZELThis study was carried out in 2004, on the exercise fields of SoutheasternAnatolia Agricultural Research Institute. The aim of the study was to determine yieldand quality properties of various sweet basil (Ocimum basilicum L.) (Adana,Osmaniye, İzmir and Diyarbakır) populations. The study was planned on the plantingdensity of 30x70 cm. According to the results of the research; plant height, branchnumber per plant, fresh herba yield, dried herba yield, dried leave yield and essentialoil ratio were determined between 37.13-82.07 cm, 10.67-27.47, 421.0-3197.0 kg/da,78.4-644.1 kg/da, 54.7-339.3 kg/da and 0.49-1.25 %, respectively. As a result, it wastought that should study on the Adana Küçük Yapraklı (Small Leave) andDiyarbakır Top Fesleğen (Compact Basil) populations in the Diyarbakır condition.