Akıllı (fonksiyonel) tekstiller, seçilmiş kumşlarda antibakteriyel apre ve performans özellikleri
Smart (functional) textiles, antibacterial finishing on the selected fabrics and performance features
  1. Tez No: 183583
  2. Yazar: HURİSER BALCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN BABAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Tekstil, Antimikrobiyal/Antibakteriyel Apre, KumaşÖzellikleriI, Smart Textiles, Antimicrobial/Antibacterial Finishing, FabricPropertiesII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAKILLI (FONKSİYONEL) TEKSTİLLER, SEÇİLMİŞ KUMAŞLARDAANTİBAKTERİYEL APRE VE PERFORMANS ÖZELLİKLERİHuriser BALCIÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Osman BABAARSLANYıl : 2006, Sayfa : 251Jüri : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATAProf. Dr. Selahattin SERİNBu çalışmada genel olarak ülkemizde çok yeni bir konu olan ve üzerinde çokfazla çalışmaya rastlanmayan akıllı (fonksiyonel) tekstiller hakkında geniş bilgiverilmiş, daha sonra antimikrobiyal apre üzerinde durulmuştur. Antimikrobiyalaprenin farklı hammaddedeki kumaşların performans özelliklerine olan etkisiaraştırılmıştır.Çalışmanın deneysel kısmında kullanılmak üzere % 100 Pamuk, PES/VİS vePES/VİS/EA karışımı dokuma kumaşlar temin edilmiştir. Bu kumaşlara tez konusuçerçevesinde antibakteriyel apre çalışmaları laboratuar şartlarında uygulanmıştır.Apresi yapılan kumaş numunelerindeki işlem etkisinin testlerle ortaya konulabilmesiiçin laboratuarda kumaşların antimikrobiyal, fiziksel ve haslık özellikleriincelenmiştir.Çalışma sonunda, 3 farklı kumaş tipinde, antibakteriyel özellik kazandırmadakullanılan hangi apre maddesi, apre yöntemi ve apre derişiminin kumaşın hangiözelliğine ne şekilde etki gösterdiği belirlenmeye çalışılmış, belirli bir özelliktekikumaş üretimi için hangi proses parametrelerinin ve apre maddesinin daha uygunolabileceği istatistiksel yöntemler (varyans analizi) kullanılarak araştırılmıştır.Antibakteriyel proses parametrelerinin tüm kumaş tiplerinde negatif etkilediğiözellikler arasında su ve ter haslıkları ortak olarak görülmüştür. Antibakteriyel prosesparametrelerinin en az etkilediği özelliklerin pillinglenme (boncuklanma) ve yıkamahaslığı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsC THESISSMART (FUNCTIONAL)TEXTILES,ANTIBACTERIAL FINISHING ON THE SELECTED FABRICSAND PERFORMANCE FEATURESHuriser BALCIDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Osman BABAARSLANYear : 2006, Page : 251Jury : Prof. Dr. R.Tuğrul OĞULATAProf. Dr. Selahattin SERİNIn this study, the knowledge is widely given about smart textiles andespecially antimicrobial finishing which is a new subject in our country. There isn?tmuch study in this area. The effects of antimicrobial finishing on the properties offabrics made of different raw materials have been researched.100 % Cotton, PES/VİS, PES/VİS/EA blended woven fabrics have been usedin the experimental part of the study. The antimicrobial finishing applications aremade in the laboratory conditions. The physical and fastness properties of the fabricshave been examined in quality control laboratory.At the and of the study, in three kinds of fabrics, the best and optimumfinishing agent, finishing process and finishing concentration is tried to be identifiedusing statistical methods as ANOVA (variance of analysis) for antimicrobialfinishing.Experimental study shoved that antimicrobial process parameters affectnegatively on colour fastness to water and perspiration. It is also determined thatresistance to pilling and colour fastness to washing are affected at least byantimicrobial finishing..