Organik madde ve bazalt tüfü kullanımının biberde kök ve kök boğazı yanıklığı (Phytophthora capsici Leon. ) üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of organic matter and pumice usage to pepper root and crown rot(Phytophthora capsici Leon. )
  1. Tez No: 183582
  2. Yazar: FATİH ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Phytophthora capsici, Bazalt tüfü, Organik Madde, Pepper, Phytophthora capsici, Pumice, Organic Matter
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZORGAN K MADDE VE BAZALT TÜFÜ KULLANIMININ B BERDE KÖKVE KÖK BOĞAZI YANIKLIĞI (PHYTOPHTHORA CAPSICI LEON)ÜZER NE ETK S N N BEL RLENMESFAT H ÖLMEZÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜB TK KORUMA ANA B L M DALIDanışman : Prof. Dr. Mehmet B Ç CYıl : 2006-27 SayfaJüri : Prof. Dr. Ali ERKILIÇProf. Dr. Abuzer SAĞIRBu çalışma biberde Phytophthora capsici Leon. tarafından neden olunanKök Boğazı Yanıklığı hastalığına, organik madde ve bazalt tüfünün hastalık çıkışoranına etkisini bulmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Diyarbakır Zirai MücadeleAraştırma Enstitüsü deneme alanında ve serasında saksı denemeleri şeklindeyürütülmüştür. Denemede organik maddenin %1 ve %4, bazalt tüfünün %0, %6,%12, %18 seviyelerinin hastalık çıkış oranına etkileri patojenle inokule edilmiş veinokule edilmemiş saksılarda araştırılmıştır. nokulasyon ilk denemede dikim öncesi,ikinci denemede çiçeklenme dönemlerinde verilmiştir. Saksı toprağı ilk dememedesaksı başına 25 g ikinci denemede 12,5 g inokulum ile bulaştırılmıştır.Deneme sonucunda bazalt ve organik maddenin hastalık oluşumunaistatistiki olarak önemli etkilerinin olmadığı belirlenmiştir. Hastalığının oluşumunatoprağın yapısından daha çok topraktaki inokulum miktarı ve bitkinin bu patojenyoğunluğuna maruz kaldığı fenolojik dönemin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISDETERMINATION OF THE EFFECT OF ORGANICMATTER AND PUMICE USAGE TO PEPPER ROOT ANDCROWN ROT (PHYTOPHTHORA CAPSICI LEON)FAT H ÖLMEZDEPARTMENT OF PLANT PROTECTIONINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Mehmet B Ç CYear : 2006 - Page: 27Jury : Prof. Dr. Ali ERKILIÇProf. Dr. Abuzer SAĞIRThis study was carried out in order to find out efficacy of pumice and organicmatter to Phytophthora capsici Leon. which caused Phytophthora root and crown roton pepper. The study was conducted as pot assay in the experimental plot andgreenhouse Plant Protection Research Institute of Diyarbakır?s. In the experiment,efficacy of different levels of organic matter (%1, %4) and pumice (%0, %6, %12,%18) to the disease incidence was investigated in inoculated and uninoculated pot. Inthe fırst assay, inoculum was mixed to plot soil in pre-planting periot and in thesecond assay, in blossom periot. In the fırst assay, amount of inoculum was 25 g andin the second assay, 12,5 g.At the end of studies, it is determined that there was not statistically importanteffect of pumice and organic matter usage to disease incidence. It was seen thatamount of inoculum in soil and plant?s phenological periot that exposed to thisamount of inoculum density was more important than soil structure in point ofdisease incidence.