Bir işletmede iş değerleme sistemi tasarımı, uygulanması ve doğrusal proğramlama ile ücret sistematiğinin oluşturulması
Designing, applying of job evaluation and preparing payment systematic with linear programming in a factory
  1. Tez No: 183584
  2. Yazar: SERKAN ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA ÇETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş değerleme, Faktör Puan Yöntemi, Ücret, ÜcretYönetimi, Doğrusal ProgramlamaI, Job Evaluation, Factor Point Method, Wage, WageManagement, Linear ProgrammingII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBİR İŞLETMEDE İŞ DEĞERLEME SİSTEMİ TASARIMI,UYGULANMASI VE DOĞRUSAL PROĞRAMLAMA İLE ÜCRETSİSTEMATİĞİNİN OLUŞTURULMASISerkan ÇOLAKOĞLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman :Yrd. Doç. Dr. M. Oya ÇETİKYıl:2005, Sayfa: 70Jüri :Yrd. Doç. Dr. M. Oya ÇETİKYrd. Doç. Dr. Tuğrul OĞULATADoç. Dr. Rızvan EROLBir işletmede işlerin önem ve güçlük sırasının belirlenmesi ve çalışanlaraödenecek ücretin tespit edilmesi, hem işletme yöneticileri hem de çalışanlaraçısından yaşamsal önemdeki konuların başında gelmektedir.Bu çalışma ülkemizde demir çelik sektöründe önde gelen şirketlerdenbirisinde uygulanmıştır. Çalışma kapsamında iş değerlemesi uygulanması öngörülenbütün departmanların yöneticilerinin fikirleri doğrultusunda iş değerleme sistemitasarlanmıştır. İş değerleme sisteminin uygulanmasıyla elde edilen iş değerlemesonuçları, doğrusal programlama ile ücretle ilişkilendirilerek işgücü için ayrılanbütçenin çalışanlar arasında adil dağıtılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc PhD THESISDESIGNING, APPLYING OF JOB EVALUATION AND PREPARINGPAYMENT SYSTEMATIC WİTH LINEAR PROGRAMMING IN AFACTORYSerkan ÇOLAKOĞLUDEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assist. Prof. M. Oya ÇETİKYear: 2005, Page: 70Jury : Asist. Prof. M. Oya ÇETİKProf. Dr. Tuğrul OĞULATAAssoc. Prof. Rızvan EROLDetermining the importance and difficulty ranking of the works anddeterminig of the wage of the employees are one of the most important subjects forboth the administrations and employees.This study is carried out in one of the leading companies of iron and steelsector in our contry. In the scope of the study, job evaluation system is planned in thedirection of the opinions of all administrator?s of the departments which are plannedto be applied job evaluation. Then the results which are obtained from job evaluationis associated with wages by using linear programming and so the budget which isallocated for manpower is distributed in a fair way to the employees.