Bazı önemli geçci nektarin çeşitlerinin soğukta muhafazaları süresince görülen fizyolojik bozulmalar üzerine değişik derim sonrası uygulamaların etkisi
The effect of different postharvest treatments on physiological disorders during cold storage of some important late nectarines cultivars
  1. Tez No: 183603
  2. Yazar: AŞKIN BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMÜR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nektarin, MAP, Aralıklı Isıtma, Önsoğutma, BozulmaI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
ÖZDOKTORA TEZİBAZI ÖNEMLİ GEÇCİ NEKTARİN ÇEŞİTLERİNİN SOĞUKTA MUHAFAZALARISÜRESİNCE GÖRÜLEN FİZYOLOJİK BOZULMALAR ÜZERİNE DEĞİŞİK DERİMSONRASI UYGULAMALARIN ETKİSİAşkın BAHARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDANIŞMAN: Prof. Dr. Ömür DÜNDARYıl: 2006, Sayfa: 288Jüri : Prof. Dr. Ömür DÜNDARProf. Dr. İbrahim Tayfun AĞARProf. Dr. Rahmi TÜRKProf. Dr. Ali KÜDENYrd. Doç. Dr. Ahmet Erhan ÖZDEMİRBu araştırmayla hızlı solunum yapan depolama ömrü kısıtlı olan geçci MariaAurelia ve Orion nektarin çeşitlerinin çeşitli uygulamalarla kalite kriterlerininkorunabilmesi, fizyolojik ve mantarsal bozuklukların azaltılabilmesi, raf ömürlerininuzatılabilmesi için değişik yöntemler ortaya koyma amaçlanmıştır. Nektarinlerderim sonrası önsoğutma, aralıklı ısıtma, modifiye atmosferde paketleme (MAP) vebu uygulamaların kombinasyonları ile muamele edilerek viyollere ve ayrıca kartonkutular içine yerleştirilmiştir. Uygulamalardan sonra meyveler 0 oC sıcaklık ve %90oransal nem içeren soğuk hava depolarında 50 gün muhafaza edilmiştir. Ayrıca rafömrünü belirlemek için, meyveler 20 oC sıcaklık ve %50-60 oransal nemkoşullarında 4 gün bekletilmiştir. Muhafaza süresi boyunca meydana gelendeğişiklikler fiziksel ve kimyasal analizlerle saptanmıştır.Sonuçta her iki nektarin çeşidinde MAP uygulamalarında 30. gün süresincemeyve eti sertliği, renk korunurken, ağırlık kaybı, SÇKM, pH, fizyolojik bozulmalarve mantarsal hastalıklar tanık meyvelerine göre daha az yükselmiştir. MAPuygulamalarında 20. günden sonra ethanol artışından dolayı duyusal test değerindeazalma olmuş ve muhafaza süresi 20 gün ile sınırlı kalmıştır. Aralıklı ısıtma veönsoğutma uygulamaları fizyolojik bozuklukların ve meyve eti sertliğinin korunmasıiçin olumlu etki yapmıştır. Maria Aurelia ve Orion nektarin meyvelerinin MAPambalajları içerisinde muhafazasında mantarsal hastalıklar ve fizyolojikbozukluklara 20 gün sonunda rastlanmamıştır. Fakat bu kriterler tanıkuygulamalarında sırasıyla %12 ve %7.50 olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. THESISTHE EFFECT OF DIFFERENT POSTHARVEST TREATMENTS ONPHYSIOLOGICAL DISORDERS DURING COLD STORAGE OF SOMEIMPORTANT LATE NECTARINES CULTIVARSAşkın BAHARDEPARTMENT OF HORTICULTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASUPERVISOR: Prof. Dr. Ömür DÜNDARYear: 2006, Page: 288Jury : Prof. Dr. Ömür DÜNDARProf. Dr. İbrahim Tayfun AĞARProf. Dr. Rahmi TÜRKProf. Dr. Ali KÜDENAssoc. Prof. Dr. Ahmet Erhan ÖZDEMİRThis research aims to bring out different methods for the Maria Aurelia andOrion nectarines cultivars with postharvest treatments after harvesting for keepingthe quality, reducing the physiological disorders and fungal diseases, extending theshelf life. After harvest nectarine fruits were subjected to precooling, intermittentwarming, modified atmosphere packaging (MAP) or combination of thesetreatments and fruits were pleaced into viols inside carton boxes. After thetreatments fruits were stored for 50 days at 0 oC and 90 % relative humidity in coldstorage. In addition fruits were kept at 20 oC and 60-70 % relative humidity for 4days to determine shelf life. Changes of during storage periods on the fruits wereinvestigated with physical and chemical analysis.In conclusion, for two nectarines cultivar fruit flesh firmness and skin colorwere maintained, but weight loss, TSS, pH, physiological disorders and fungaldiseases slightly increased in fruits from MAP tereatments compared to controlfruits during 30 days of storage. Sensory test scores decreased to cause increasing ofethanol after the 20th day of storage in the MAP treatments and fruits were stored 20days. The treatments of intermittent warming and precooling affected positive forthe control of physiological disorders and fruit flesh firmness. End of 20 days thefungal diseases and physiological disorders were not investigate in Maria Aureliaand Orion nectarine fruits stored in modified atmosphere packages. But thesecriterions were mesaured 12.00 % and 7.50 % in control treatments.Key : Nectarines, MAP, Intermittent Warming, Precooling, DisordersII