Şeftalilerde melezleme ıslahı
Cross breeding in peaches
  1. Tez No: 95600
  2. Yazar: EMİNE TANRIVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYZİN KÜDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeftali, melezleme islam, izozim sistemleri, embriyo kurtarma, geç olgunlaşma, Peach, cross breeding, izozyme systems, embryo rescue, late ripening. tCYtJKSEKÛ?RnDUOJEÜUl BQKtoMinmoii mazt
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
öz DOKTORA TEZİ ŞEFTALİLERDE MELEZLEME ISLAHI Emine T ANRIVER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM D ALI Danışman Yd Jüri Prof Dr. Ayzin KÜDEN 2000, Sayfe: 246 Prof Dr. Ayzin KÜDEN Prof Dr. Ruhinaz GÜLCAN Prof Dr. Selim ÇETİNER Bu tez çalışması, şeftalilerde melezleme ıslahı yoluyla a) subtropik bölgelere uygun erkenci çeşit elde etmek ve b) soğuk bölgelere uygun geçci çeşit elde etmek amacıyla 1995-1999 yıllan arasmda yürütülmüştür. Erkenci çeşit elde etmek için, Adana' da yürütülen melezleme çalışmasında Springtime, Suncrest, Flavorcrest ve Redcap şeftali çeşitleri ebeveyn olarak kullanılmıştır. Springtime çeşidin ana olarak kullanıldığı kombinasyonlarda embriyo kurtarma yöntemi uygulanmıştır. Sonuç olarak bu yöntemde başarı elde etmede, embriyonun büyüklüğünün önemli olduğu ve erkenci çeşitlerin tozlayıcı çeşit olarak kullanılması gerektiği saptanmıştır. Geç olgunlaşan çeşit elde etmek amacıyla, 1100 m yükseklikteki Pozantı Tarımsal Araştırma Merkezi'nde yürütülen melezleme çalışmalarında, ebeveyn olarak JJLHale, Monroe, Rio-Oso-Gem ve Üstün şeftali çeşitleri kullanılmıştır, özellikle Üstün yerli çeşidimizin çok geç olgunlaşma özelliği ile öteki çeşitlerin kalite unsurlarının birleştirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen şeftali melez bireyleri içerisinde, özellikle Rio-Oso-Gem x Üstün kombinasyonlarının oldukça iyi sonuçlar verdiği ve bu kombinasyondan 6 bireyin 20 umutlu melez içerisinde yer aldığı görülmüştür. Geçicilik, verim ve meyve kalitesi gibi özellikler batanımdan en iyi sonuçlar, Rio-Oso-Gem x Üstün kombinasyonunun 24 ve 19 noJu bireylerinden elde edilmiştir. Bunu Üstün x Monroe kombinasyonunun 14 no.lu ve JJLHale x Rio-Oso-Gem kombinasyonunun 7 no Ju ve Rio-Oso-Gem x Üstün kombinasyonunun 21 noJu bireyi ve Independence nektarin çeşidinin tesadüf melezlerinden elde edilen 8 noiu bireyi izlemiştir. Ekte edilen melez bireyler arasmda gözlemlere dayanarak yapılan incelemelerde, bazı melezlerin Taphrina deformans** (kick hastalığı etmeni) dayanıklı olduğu gözlenmiştir: Denemeye alman ebeveyn çeşitlerin 12 izozim sistemindeki bant profilleri incelenmiş ve çeşitler arasındaki polimorfizm yedi enzim sisteminde (MDH, PRX, ADH, AMY, DDH, PEP ve ACP) saptanmıştır. JJLHale x Rio-Oso-Gem kombinasyonunun 31 melez bireyinde ise, polimorfizm saptanan enzim sistemlerinin kalıtımlarının Mendel ayrışım oranlarına uygun olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PIlD thesis CROSS BREEDING IN PEACHES Emine TANRTVER DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Pro£ Dr. Ayzin KÜDEN 2000, Pages: 246 Prof. Dr. Ayzin KÜDEN Pro£ Dr. Ruhinaz GÜLCAN Pro£ Dr. Selim ÇETİNER This thesis study was carried out for, a) breeding of early varieties for subtropical regions, and b) breeding of late ripening varieties for cold regions, during 1995-1999. In the breeding experiments carried out in Adana for early peach varieties, Springtime, Suncrest, Flavorcrest and Redcap peach varieties were used. Embryo rescue method was used in the combinations where Springtime was used as mother parent As a result, embryo size was found to be important for the success of embryo rescue and early varieties should be used as pollinators. In the breeding studies to obtain late ripening peach varieties, carried out at Pozantı Agricultural Research Center at 1 100 m elevation, IRHale, Monroe, Rio-Oso-Gem and Üstün peach varieties were used. Especially, the aim was to combine the late ripening characteristics of Üstün with the quality characteristics of the other peach varieties. Among the peach hybrids, especially Rio-Oso-Gem x Üstün combination gave very good results and 6 hybrids of this combination were placed among 20 promising candidate varieties. The best results for late ripening, yield and fruit quality characteristics were obtained from the hybrids of Rio-Oso-Gem x Üstün combination, no. 24 and 19. These were followed by Üstün x Monroe-14, JJLHale x Rio-Oso-Gem-7, Rio-Oso-Gem x ÜstOn-21, Independence open pollinated hybrid no.8. According to the observations among the hybrids, some of them were found to be resistant to Taphrina deformans. The band profiles of 12 enzyme systems of parent varieties were investigated and poymorfizm obtained in 7 enzyme systems (MDH, PRX, ADH, AMY, IDH, PEP and ACP). In 31 hybrids, polymorfizm in enzyme systems were found to be suitable to Mendel segregation rates.