Yüksek fırın cürufu katkısının çimento tabanlı malzemelerde kullanılabilirliği
The use of ground granulated blast furnace slag in cement based materials
- Tez No: 183611
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Fırın Cürufları, Harç, Beton, Basınç Dayanımı, Alkalilerle Aktive Edilmiş CürufI, Blast Furnace Slags, Mortar, Concrete, Compressive Strength, AlkaliActivated SlagII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
ÖZDOKTORA TEZİYÜKSEK FIRIN CÜRUFU KATKISININ ÇİMENTO TABANLIMALZEMELERDE KULLANILABİLİRLİĞİCahit BİLİMÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Doç. Dr. Cengiz Duran ATİŞYıl : 2006, Sayfa: 206Jüri : Doç. Dr. Cengiz Duran ATİŞDoç. Dr. Alaettin KILIÇDoç. Dr. İsmail H. ÇAĞATAYYrd. Doç. Dr. A. Hamza TANRIKULUYrd. Doç. Dr. Umur Korkut SEVİMBu çalışmada, OYSA İskenderun Çimento Fabrikası'ndan temin edilenöğütülmüş granüle yüksek fırın cürufunun harç ve beton özelliklerine olan etkileriaraştırılmıştır. Değişen su/bağlayıcı ve cüruf oranlarıyla hazırlanan harç vebetonların özellikleri, sadece normal Portland çimentosu ile üretilen kontrol harç vebeton karışımları ile karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte, üç farklı Na+ dozajındahazırlanmış, sodyum silikat çözeltisi, NaOH ve Na2CO3 kullanılarak aktive edilencüruf katkılı harçların dayanım ve dayanıklılık özellikleri incelenmiştir. Yürütülendeneylerin sonucundan, düşük su/bağlayıcı oranlarına sahip betonlarda yapılan cürufikamesinin kontrol betonlarına kıyasla basınç mukavemetinde artış sağladığı, %40 ve%60 cüruf ilavesinin harç numunelerin basınç, eğilme ve aşınma dayanımlarınıarttırarak, boşluk oranı ve kapiler su emme katsayılarında şahit numuneye göreönemli oranlarda düşüşler meydana getirdiği gözlenmiştir. Alkaliler ile aktiveedilmiş cüruflu harçlarda ise en yüksek mekanik dayanımlar sodyum silikat çözeltisiile aktive edilmiş harçlardan elde edilmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda, alkalilerile aktive edilmiş cüruflu karışımların, normal Portland çimentolarına göre oldukçayüksek kuruma rötresine sahip olduğu ve cüruf katkılı harç ve betonların, kuru kürşartlarından kontrol betonlarına göre daha fazla etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D THESISTHE USE OF GROUND GRANULATED BLAST FURNACE SLAGIN CEMENT BASED MATERIALSCahit BİLİMDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞYear : 2006, Pages: 206Jury : Assoc. Prof. Dr. Cengiz Duran ATİŞAssoc. Prof. Dr. Alaettin KILIÇAssoc. Prof. Dr. İsmail H. ÇAĞATAYAssist. Prof. Dr. A. Hamza TANRIKULUAssist. Prof. Dr. Umur Korkut SEVİMIn this research, influence of the use of Ground Granulated Blast FurnaceSlag (GGBS), which is provided from OYSA İskenderun Cement Plant, on mortarand concrete properties was investigated. Measured properties of slag mortar andconcrete prepared using different amount of slag and water/binder ratio werecompared with the control mortars and concretes made with Normal PortlandCement (NPC) only. Nevertheless the strength and durability properties of alkaliactivated slag (AAS) mortars were investigated by using sodium silicate solution,sodium hydroxide and sodium carbonate as activator. Three levels of Na+concentration in mixtures, 4%, 6%, and 8%, were studied. The test results showedthat the slag replacement made in concretes having low water/binder ratio increasedthe compressive strength compared to control mixtures and also that 40% and 60%replacement of slag with cement result an increment in compressive and tensilestrength, resistance to abrasion and, it reduced porosity and capillary waterabsorption coefficient compared to control mortar made with NPC only. Sodiumsilicate solution was the most effective activator in AAS mortars. The resultsobtained also showed that drying shrinkage in AAS mixtures was very highcompared with NPC and at the same time slag mortar and concrete cured in dryenvironment was influenced more than that of NPC concrete.