Origin and control of vortex breakdown of unmanned combat air vehicles
İnsansız keşif uçaklarda girdap çökmesi ve kontrolü
  1. Tez No: 183627
  2. Yazar: BÜLENT YANIKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEŞİR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Keşif Uçak, Delta Kanat, PIV, Girdap, Türbülanslı Akış, UCAV, Delta Wing, PIV, Vorticity, Turbulent FlowI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Parçacık görüntülemeli hız ölçme tekniği (PIV) kullanılarak düşük süpürmeaçısına sahip bir delta kanat üzerindeki anlık ve ortalama akış yapısı incelenmiştir.Üç farklı insansız keşif uçak gövde modeli kullanılmıştır. Bu çalışmada (UCAV)modeller statik konumda tutularak değişik akış hücum açılarında akışın fiziğininanlaşılması ve akış kontrol yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Girdapçökmesi ve ayrılmış akış durumlarını kontrol etmek için temel delta kanada salınımhareketi verilmiştir.Tamamen ayrılmış akışın oluştuğu hücum açılarında delta kanat için ortalamagirdap tabakası uzamış bir durum sergilemektedir. Yüksek süpürme açısına sahip birkanatta hücum kenarının oluşturduğu girdap akış alanında yüksek yoğunluklu tekilgirdaplara rastlanmamıştır. Düşük hücum açılarında, kanadın eni doğrultusundauzayan zaman ortalama girdap tabakası oluşmakla birlikte girdap yoğunluğu dahabelirgin görülmektedir. Kanadın eni doğrultusunda uzamış girdap tabakaları kanatyüzeyinin yakınlarında dar dönüşümlü bölgeler oluşturmaktadır. Delta kanada, düşükgenlikde ve girdapların doğal frekans katlarında sinüzoidal salınım hareketiverilerek, ayrılma yüzeyinin gelişmesindeki ilk bölgede akış yapısının kararlı halegeldiği gözlenmiştir. Bu salınım sayesinde yüksek hücum açısında oluşan akış yapısıdüşük hücum açısında oluşan akış yapısına benzemektedir.Baklava biçimi ve lamda modellerinde, akış düzlemindeki uzamış girdaptabakaları, zaman ortalama ve anlık girdap oluşumları daha belirgin bir şekildegörülmektedir. Akış özellikleri, anlık görüntülerden elde edilen hız spektralarına, hızçalkantılarının karelerinin kare köküne ve akım çizgileri dağılımlarına bakılarakyorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The instantaneous and averaged flow structures past a delta wing of lowsweep angle are investigated using a technique of high-image-density particle imagevelocimetry. Three different UCAV planforms have been used. The UCAVplanforms were subjected to static variations of angle-of-attack, with the aim ofunderstanding the underlying flow physics and methods for their control. It was alsosubjected to perturbations for the case of basic delta wing in order to control thevortex breakdown or stall phenomenon.At all values of angle-of-attack up to the fully stalled condition for the basicdelta wing, the averaged vorticity layer exhibits an elongated form; a large-scaleconcentration of vorticity within the leading-edge vortex of a highly swept wing isnot present. At low angle-of-attack α, this elongated, averaged layer can exhibit,however, well-defined concentrations of vorticity. These elongated vorticity layersare accompanied by narrow recirculation zones adjacent to the wing surface. Controlin the form of a small amplitude perturbation of the basic wing, at a frequencycorresponding to the subharmonic of the spectral component in the initial region ofdevelopment of the separated layer, can restabilize the time-averaged patterns ofstreamline topology and vorticity, such that they resemble those occurring at lowerangle-of-attackElongated layers of vorticity in the crossflow plane exhibit well-defined time-averaged and instantaneous concentrations of vorticity for the case of diamond andlambda planforms. Flow features are interpreted in conjunction with patterns ofstreamline topology, as well as images of root-mean-square velocity fluctuation andvelocity spectra obtained from space-time imaging.