Karaağaç yaprak böceği [Pyrrhalta luteola müller (Coleoptera: Chrysomelidae)]'nin laboratuvarda bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve Balcalı (Adana)'da popülasyon takibi
Determination of some of the biological characteristics of elm leaf bettle [Pyrrhalta luteola müller (Coleoptera: Chrysomelidae)] under the laboratory conditions and population dynamics in Balcalı (Adana)/Turkey
- Tez No: 183634
- Danışmanlar: PROF.DR. RİFAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pyrrhalta luteola, karaağaç, gelişme süresi, besin tüketimi, popülasyon takibi, Pyrrhalta luteola, elm, development time, food consumption, population dynamics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada Karaağaç yaprak böceği, Pyrrhalta luteola'nın Ulmus minorüzerinde laboratuvar koşullarında [18, 22, 26, 30, 34+1 ºC sıcaklık, %65+5 orantılınem ve 16:8 (L:D) aydınlatma] gelişme süresi, 26+1 ºC sıcaklık, %65+5 orantılı nemve 16:8 (L:D) aydınlatma koşullarında besin tüketimi ile Balcalı (Adana)'dapopülasyon takibi yapılmıştır. Bu çalışma 2004-2005 yıllarında yürütülmüştür.Laboratuvar koşullarında P. luteola'nın yumurta açılma süresi yukardakisıcaklarda sırasıyla 14.0, 9.6, 6.0, 5.0, 4.0 gün olarak tespit edilmiş olup, 34+1 ºC'deyumurta açılımı gerçekleşmemiştir. Ergin öncesi gelişme süresi 26, 28 ve 30+1ºCsıcaklıklarda sırasıyla 27.7, 25.5 ve 24.0 gün olarak bulunmuştur. Zararlının erginöncesi gelişme süresi en kısa 24.0 gün ile 30+1 ºC'de gerçekleşmiştir. Zararlı, 18 ve22+1 ºC'de ergin döneme ulaşamadığından ergin öncesi gelişme süresisaptanamamıştır. Ayrıca, 34+1 ºC'de yumurta açılımı gerçekleşmediğinden erginöncesi gelişme süresi belirlenememiştir. Dişi bireylerin yaşam süresi söz konususıcaklıklarda sırasıyla 30.0, 58.2, 39.7 gün, erkek bireylerin yaşam süresi ise 30.0,27.0, 19.7 gün olmuştur. Dişi bireylerin yumurta verimi en düşük 112.6 ile 26, enyüksek 190.3 ile 28 ºC'de gözlenmiştir. P. luteola dişi bireyleri toplam yaşamsüreleri boyunca 1.63, erkek bireyleri ise 0.73 cm2 besin tüketmişlerdir.P. luteola canlı birey (larva+ergin) popülasyonu, Balcalı (Adana)'da doğakoşullarında en yüksek noktaya 03.05.2004 tarihinde 2.11 larva+ergin/sürgün ileulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, development time and food consumption of elm leaf bettle,Pyrrhalta luteola on Ulmus minor under the labrotory conditions [18, 22, 26, 28, 30,34+1 ºC, %65+5, 16:8 (L:D) for development time; 26+1 ºC, %65+5, 16:8 (L:D) forfood consumption], and population dynamics , in Balcalı (Adana), were studied. Thisstudy was carried out in 2004-2005.In labrotory, hatching periods were 14.0, 9.6, 6.0, 5.0, and 4.0 days respectivelyrecorded constant temperatures, and eggs didn?t hatch at 34+1 ºC. Total averagedevelopment times of P. luteola, which are for 26, 28, 30+1 ºC, were to be 27.7, 25.5and 24.0 days respectively. Total average development times of P. luteola for 18 and22+1 ºC couldn?t be determined because of it couldn?t complete development time.Also, total average development times of P. luteola for 34+1 ºC couldn?t bedetermined because of egg didn?t hatch. The longevities of females are 30.0, 58.2,39.7 days; for male 30.0, 27.0 and 19.7 days for males respectively. The lowestreproduction was determined as 112.6 at 26; the highest was determined as 190.3 at28+1 ºC. Female of P. luteola consumed 1.63, male consumed 0.73 cm2 leaf areaunder the labrotory conditions.In nature, Balcalı (Adana), the highest population density of Pyrrhalta luteolawas recorded, per 2.11/young branch, on 03.05.2004.