Çukurova bölgesinde ve ulusal bazda pamuk üretiminin rekabet edebilirliği: Politika analiz matrisi(PAM) yaklaşımı
Competitiveness of cotton production in cukurova region and Turkey: Policy analysis matrix (PAM) approach
  1. Tez No: 183633
  2. Yazar: BETÜL BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECAT ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Politika Analiz Matrisi, pamuk, Çukurova bölgesi, rekabetgücü, sosyal maliyet, Policy Analysis matrix (PAM), Cotton, Çukurova Region, Competitiveness, Social Costs
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZÇUKUROVA BÖLGES NDE VE ULUSAL BAZDA PAMUK ÜRET M N NREKABET EDEB L RL Ğ : POL T KA ANAL Z MATR S (PAM) YAKLAŞIMIBetül BAHADIRÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM EKONOM S ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. M. Necat ÖRENYıl: 2006, Sayfa: 86Jüri : Prof. Dr. M. Necat ÖRENDoç. Dr. Fuat BUDAKYrd. Doç. Dr. Tuna ALEMDARBu çalışmada, 2004 yılı verilerine dayanarak, Çukurova bölgesinde pamuk vepamuk tarımına alternatif durumunda olan buğday + ikinci ürün mısır tarımınınPolitika Analiz Matrisi yöntemine göre rekabet edebilme durumu araştırılmıştır.Oluşturulan matris tablosunda ürünlerin sosyal ve özel karlılığı hesaplanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, pamuk üretiminin özel karlılığının negatif değeralmasına karşılık sosyal karlılığı buğday + ikinci ürün mısır üretimine göre oldukçayüksek bulunmuştur. Diğer yandan matris tablosundan hesaplanan bazı etkinlikkatsayılarına göre, pamuk üretiminin bölge için karlı bir üretim dalı olmasınakarşılık, bu alanda uygulanan politikalar sonucu pamuk üretimi cazip bir üretimfaaliyeti olmaktan çıkmıştır.Araştırma kapsamında ulusal bazda pamuk üretiminin ihracat rekabet gücüortaya konulmuştur. Buna göre Türkiye'nin sahip olduğu kalite ve verim avantajınarağmen, maliyet ve fiyat dezavantajı Türk pamuğunun ihracat rekabetini olumsuzetkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. THESISCOMPETITIVENESS OF COTTON PRODUCTION IN CUKUROVA REGIONAND TURKEY: POLICY ANALYSIS MATRIX (PAM) APPROACHBetül BAHADIRÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICSSupervisor: Prof. Dr. M. Necat ÖRENYear: 2006, Pages:86Jury : Prof. Dr. M. Necat ÖRENAssoc. Prof. Dr. Fuat BUDAKAssist. Prof. Dr. Tuna ALEMDARThis study assesses the competitiveness of cotton production with its majoralternative, wheat + second crop maize farming in Çukurova Region, with a PolicyAnalysis Matrix based on 2004 data. Private and social profitability of the crops werecalculated from the PAM model. Despite its negative private profitability, cotton hasa very high social profitability when compared with wheat plus second crop maize.Furthermore, some efficiency indicators computed from matrix model indicates thatcotton farming, which is a profitable enterprise, has lost its attractiveness in theregion as a result of the policies adopted.Export competitiveness of the cotton production was also investigated on anational basis. Results indicate that despite its quality and yield advantages, cost andproducer price disadvantages adversely affect international competitiveness ofTurkish cotton.