Osmaniye ili ve çevresinde bulunan farklı ana materyaller üzerinde oluşan topraklarda, toprak verimliliği-bitki besleme ilişkilerinin belirlenmesi
The determination of the relationships of soil fertility-plant nutrition in the soils formed on the different parent material present in province Osmaniye and its surroundings
  1. Tez No: 183636
  2. Yazar: IŞILAY LAVKOR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ana materyal, toprak verimliliği, buğday, mısır, yer fıstığı.I, Parent material, soil fertility, wheat, corn, peanut.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİOSMANİYE İLİ VE ÇEVRESİNDE BULUNAN FARKLI ANAMATERYALLER ÜZERİNDE OLUŞAN TOPRAKLARDA, TOPRAKVERİMLİLİĞİ-BİTKİ BESLEME İLİŞKİLERİNİN BELİRLENMESİIŞILAY LAVKORÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTOPRAK ANABİLİM DALIDanışman: Doç. Dr. İsmail ÇELİKYıl : 2006, Sayfa:78Jüri : Doç. Dr. İsmail ÇELİKProf. Dr. Zülküf KAYAProf Dr. Ahmet Can ÜLGERBu çalışmada; Osmaniye ili ve çevresinde farklı ana materyaller (bazalt,bazaltik tüf, marn, aluviyal, koluviyal, kireçtaşı, ofiyolit, serpantin) üzerinde oluşantopraklarda yetiştirilen buğday, II. ürün mısır ve yerfıstığında yaprak ve toprakanalizine dayanarak sürdürülmüş ve toprakların verimlilikleri ile bitki beslemearasındaki ilişkiler araştırılmıştır.Bu amaçla 10 farklı toprakta bitkilere yarayışlı P, K, Fe, Cu, Zn, Mntayinleri yapılmıştır. Toprakların P içeriği açısından 3 tanesi yeterli, diğer 7 tanesiyetersiz; K içeriği açısından 6 tanesi yeterli, 4 tanesi yetersiz; Fe, Cu, Zn, Mnaçısından tüm topraklar yeterli bulunmuştur.Buğdayda ana materyal ve tohum çeşidinden bağımsız olarak bazaltik tüfana materyali üzerinde oluşmuş toprakta yetişen buğday bitkisinde P yeterli ikendiğer ana materyaller üzerindeki buğday bitkilerinde P eksik, K ve Cu ise tümbitkilerde eksik bulunmuştur. Serpantin ana materyali üzerinde oluşmuş topraktayetişmiş buğday bitkisinde bu elementlere ek olarak N eksikliği belirlenmiştir. II.ürün mısır ve yer fıstığında ana materyalden ve tohum çeşidinden bağımsız olarakP, K ve Zn eksikliği belirlenmiştir. Marn ve bazalt ana materyali üzerinde oluşmuştopraklarda bu elementlere ek olarak II. ürün mısırda N eksikliği belirlenmiştir.Bu çalışma sonucunda, ana materyal ve tohum çeşidinden bağımsız olarakbelirlenen bu beslenme yetersizliklerinin yanlış gübreleme, toprağın olumsuzfiziksel, kimyasal, biyolojik özellikleri ve su rejiminin yetersizliğindenkaynaklandığı değerlendirilmektedir. İklim, toprak ve bitki istekleri dikkate alan birgübreleme programına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHESIS OF MASTER OF SCIENCE THE DETERMINATION OF THERELATIONSHIPS OF SOIL FERTILITY-PLANT NUTRITION IN THESOILS FORMED ON THE DIFFERENT PARENT MATERIAL PRESENTIN PROVINCE OSMANIYE AND ITS SURROUNDINGSIŞILAY LAVKORDEPARTMENT OF SOIL SCIENCEINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESTHE UNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Doç Dr. İsmail ÇELİKYear : 2006, Pages: 78Jury : Doç. Dr. İsmail ÇELİKProf. Dr. Zülküf KAYAProf. Dr. Ahmet Can ÜLGERThis study was carried out depending upon the analysis soil and leaf in theplants peanut, corn as the second crop and wheat grown in the soils formed on thedifferent main materail (alluvial, basaltic turf, ophiolite, basalt, marn, colluvial,calcite, serpantine) in the province Osmaniye and its surrounings and relationshipsbetween the fertility of the soils and plant nutrition were investigated.For that purpose the assays of the available P, K, Fe, Cu, Zn, Mn, for theplants in 10 differnt soils were done. In terms of P content of the soils 3 weresufficient while the other 7 were insufficient. In terms of the K content 6 weresufficient but 4 were insufficient. On the other hand with respect to Fe, Cu, Zn, Mnthe all soils were found as sufficient.Without any effect of the seed variety and parent material while P wassufficient in the plant wheat grown in the soils formed on the parent material of thebasaltic turf, in the plants wheat on the other parent materials the P was deficient.As for K and Cu they were deficient, in the all plants. N deficiency was determinedin addition to those elements in the plant wheat grown in the soil formed on theparent material serpantine. P, K and Zn dificiency were determined without anyeffect of the seed variety and parent material in the plant peanut and the secondcrop corn. N deficiency was determined in the plant corn as the second crop inaddition to those nutrients in the soils formed on the parent material of the marnand basalt. As a result of that study those nutrition deficiencies determined asindependent of the seed variety and parent material were considered as a result ofthe wrong fertilization, negative physical, chemical and biological properties of thesoils and the insufficient water regime. A fertilization programme is requiredconsidering the demands of climate, soil and plant.