Berke barajı ve çevresinin depremselliği
Earthquake potential of the Berke dam and its surroundings
- Tez No: 119918
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL, PROF. DR. CENGİZ YETİŞ, DOÇ. DR. EROL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Berke Barajı (Osmaniye), Deprem, Sismisite, Episantr, Sismotektonik, Berke Dam (Osmaniye), Earthquake, Seismicity, Epicenter, Seismotectonic. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BERKE BARAJI VE ÇEVRESİNİN DEPREMSELLİĞİ Kenan SIĞIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl: 2002, Sayfa: 49 Jüri Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Doç. Dr. Erol ÖZER İnceleme alanı; Osmaniye ili, Düziçi ilçesi'nin kuzey kesimlerinde yer almaktadır. Berke baraj alanı; arazi üzerinde yüklemenin meydana getirdiği depremselliğe sebep teşkil eder. Baraj gölünün doldurma - boşaltma hallerinde barajın oturmuş olduğu alan tetiklenmeye en elverişli ortamlardır. Maksimum büyüklükteki depremlerin buralarda olması olasılığı değerlendirilmiştir. Baraj alanındaki sismisite olayları detaylı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmanın bir diğer önemi de bölgede önemli sayılabilecek fay, eklem gibi düzlemsel yapı elemanlarını incelemek, bölgede tektonizmanın etki çerçevesinin araştırılmasıdır. Berke barajı ve çevresinde yapılan çalışmalar sonucu elde edilen depremlerin episantırlan sismotektonik haritaya işlenmiştir. Çalışma bölgesinde yüzeyleyen kaya birimleri ile bölgedeki tektonik yapılar 1/12.500 ölçekli jeoloji haritası üzerine işlenmiştir. Berke barajı ve dolayının depremselliğinin icelenmesi, araştırılması ilerde meydana gelebilecek olası depremlere karşı önceden tedbir almamızı mümkün kılar. Bu çalışma hem çevre insanına hem de ülke ekonomisine yapacağı katkılarından dolayı önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EARTHQUAKE POTENTIAL OF THE BERKE DAM AND ITS SURROUNDINGS Kenan SI?IN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 2002, Pages: 49 Jury Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Prof.Dr. Cengiz YETİŞ Doç. Dr. Erol ÖZER The study area is located in the northern part of the Düziçi town of Osmaniye. The reservoir area creates a seismic source. The water level in the reservoir affects the seismicity of the dam area. The probability of the big earthquakes is investigated. Seismic case studies is done as well. The significance of the research is also to investigate the planar structural elements, such as fault, joints, for obtaining a data base about the tectonism. The epicenters of the earthquakes were marked on the seismotectonic map after the study has compleled of the Berke dam and its surrondigs. Lithostratigraphic units and tectonic structures were also indicated on the geological map at a scale of 1:12.500. It is possible to take care of probable earthquakes in the region if the seismicity of the Berke Dam and its surroundings are well known. The study is significant work because of the local peoble and the support of the national economy.