Çimento katkılı kumlu zeminlerin mukavemeti
Shear strength of sand-mixed with cement
- Tez No: 183645
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cüruf, Çimento, Kum, Serbest Basınç Deneyi, Kompaksiyon.I, Slag, Cement, Sand, Unconfined Compression Test, Compaction.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇİMENTO KATKILI KUMLU ZEMİNLERİN MUKAVEMETİGülsen TUMLUERÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Mustafa LAMANYıl : 2006, Sayfa : 161Jüri : Prof. Dr. M. Arslan TEKİNSOY: Prof. Dr. Hasan ÇETİNBu çalışmada, çeşitli zemin ıslah yöntemleri teorik ve deneysel olarakaraştırılmıştır. Ayrıca, katkı malzemeleri ile stabilizasyon üzerine deneyselaraştırmalar yapılmıştır.Kum zeminlerin geoteknik özelliklerinin belli oranlarda kompoze çimento vedemir artığı olan cüruf katkıları ile değişimi araştırılmıştır. Problemli zeminlerinıslah edilerek kullanımı özellikle büyük şehirlerde ve sınırlı arazilerde maliyetaçısından önem kazanmaktadır. Ayrıca cüruf gibi atık malzemelerin geri dönüşümlüolarak kullanılması çevre ve ekonomi bakımından büyük öneme sahiptir. Buçalışmada üniform kum, cüruf, kompoze portland çimentosu kullanılmış vekompaksiyon, serbest basınç deneyleri yapılmıştır.Sonuçta; kum zeminlerin çimento kullanılarak ıslah edilebildiği gibi çimentoile aynı oranda cüruf kullanımı ile de mukavemet artışında sadece çimentokullanılarak elde edilen mukavemete yakın sonuçlar elde edileceği bulunmuştur.Ayrıca kürün de mukavemet üzerinde önemli etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISSHEAR STRENGTH OF SAND-MIXED WITH CEMENTGülsen TUMLUERDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Mustafa LAMANYear : 2006, Page : 161Jury : Prof. Dr. M. Arslan TEKİNSOY: Prof. Dr. Hasan ÇETİNIn this study, various soil improvement techniques were investigatedtheoreticaly and experimantaly. In addition, experimental studies were performed onadditional materials for stabilization.The effects of the composite portland cement and slag, used in specificproportions, on the geothecnical properties of sandy soils have been investigated.The improvement of the weak soil deposits has a major importance in the metropolisand limited areas because of the economic and environmental aspects. In the presentstudy uniform sand soil, slag and composite portland cement were used andcompaction test, unconfined compression tests were carried out.The consequence of this study following results have been obtained. Thesandy soils can be stabilized using the cement. Also similar improvement can beachieved using the mix consisting of cement and slag in the same proportions. Thecure is a very important factor affecting the strength of the stabilized soil.