Konveksiyon-difüzyon problemlerinin sonlu hacim yöntemi ile analizi
Analysis of convection-diffusion problems with finite volume method
  1. Tez No: 183646
  2. Yazar: EYUP GÖKMEN FİLİNTE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA MAMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: konveksiyon-difüzyon problemleri, sonlu hacim yöntemi, MATLAB, merkezi fark yaklaşımı, kuvvet kuralı yaklaşımıI, Convection-diffusion problems, finite volume method, MATLAB, central differencing scheme, power law schemeII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZKONVEKS YON-D FÜZYON PROBLEMLER N N SONLU HAC MYÖNTEM LE ANAL ZEyup Gökmen F L NTEÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜNŞAAT MÜHEND SL Ğ ANA B L M DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa MAMAKYıl: 2006, Sayfa: 88Jüri: Doç. Dr. Galip SEÇK NYrd.Doç. Dr. Hatice ÇAĞATAYGünlük hayatımızda akışkanların incelenmesi, akışkanlara bağlıuygulamaların gelişimi açısından önem kazanmıştır. Akışkan hareketinin önemli birrol oynadığı problemlerde, konveksiyon etkisi dikkate alınmalıdır. Doğadakonveksiyonun yanında daima difüzyon olayı gerçekleşir; bu nedenle konveksiyon vedifüzyonu beraber ele alan hesap yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Buyöntemlerden biri sonlu hacim yöntemidir.Bu tez çalışmasında; bir boyutlu konveksiyon-difüzyon problemlerinin sonluhacim yöntemi merkezi fark yaklaşımı, menba fark yaklaşımı, hybrid fark yaklaşımıve kuvvet kuralı yaklaşımına göre farklı değişkenler kullanılarak analizi yapılmıştır.Problemlerin çözümlerinin elde edilebilmesi için MATLAB programında sonluhacim yönteminin esaslarına dayanan kodlar oluşturulmuş ve farklı durumlar içinçıkan sonuçlar program aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar her durumiçin irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsC THESISANALYSIS OF CONVECTION-DIFUSSION PROBLEMS WITHFINITE VOLUME METHODEYUP GÖKMEN F L NTEDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF CUKUROVAAssist. Prof. Dr. Mustafa MAMAKSupervisor:Year: 2006, Page: 88Assoc. Prof. Dr. Galip SEÇK NJury:Assist. Prof. Dr. Hatice ÇAĞATAYIn our daily life, examination of fluids and the improvement ofapplications dependent on fluids have earned importance. One of the importantthings in problems of fluid movement, convection effect is taken into consideration.In the nature, event of diffusion is come true together with convection. For thisreason new calculation methods that dealing with convection and diffusion togetherare needed. One of the calculation methods is finite volume method.In this thesis study, analysis of one dimensional convection-diffusionproblems have been maken with central differencing scheme, upwind differencingscheme, hybrid differencing scheme and power law scheme which are elements offinite volume method using different variables. To obtain the solutions of problems,algorithms bases on finite volume method principles was formed at MATLABcomputer program and the results of problems were found for different cases.Obtained results have been examinized.