Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen iki farklı bitki toprağına eklenen saf bakteri kültürlerinin organik madde mineralizasyonuna etkileri
Effects of addition of pure cultures of bacteria to different plant soils from East Mediterranean region on organic matter mineralization
- Tez No: 183644
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ DARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Ziraat, Biology, Botany, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak, Kompost, Bacillus sp, Pseudomonas sp, Karbonmineralizasyonu, Soil, Compost, Bacillus sp, Pseudomonas sp, Carbon mineralization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada Akdeniz iklimi etkisindeki Çukurova Üniversitesi kampusundayetişen Kızılçam (Pinus brutia Ten.) ve Kermes meşesi (Quercus coccifera L.)ağaçları topraklarında karbon mineralizasyonu sadece toprakta, topraklara farklıoranlarda (kompost/toprak oranı: 1/6; 1/10; 1/12) steril edilen ve edilmeyen tavukkompostu karıştırılmış halde, ayrıca iki saf bakteri suşu (Bacillus sp. vePseudomonas sp.) ayrı ayrı ve birlikte doğrudan steril toprak ve toprak+ sterilkompost karışımına eklenerek incelenmiştir.Her iki toprakta da kompost ilaveleriyle mikrocanlı faaliyeti artmıştır. Buartış 1/10 ve 1/12 oranlı kompostta, 1/6 oranlı komposta göre daha fazla olmuştur.Aynı şekilde hem Bacillus sp. hem de Pseudomonas sp.'nin ayrı ayrı ve birliktebulundukları ortamlarda da benzer bir artış gözlenmiştir.Kompost ve Bakteri ilaveleri sonucu Quercus coccifera toprağındaki karbonmineralleşme oranı Pinus brutia toprağına göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Carbon mineralization in Calabrian Pine (Pinus brutia Ten.) and Kermes Oak(Quercus coccifera L.) soils from Çukurova University campus which is under theMediterranean climate was investigated. Mineralization was measured in natural soiland soils mixed with steriled and unsteriled poultry compost in 1/6, 1/10, 1/12compost/soil ratios. Moreover, Mineralization was measured after adding purecultures of Bacillus sp. and Pseudomonas sp. bacteria to sterile soil and sterile (soil+compost) mixture.In both soils, the microbial activity increased by addition of compost. Thisincreases, 1/10 and 1/12 ratio of composts? microbial activity were higher than in1/6. A similar increase was observed when Bacillus sp. and Pseudomonas sp. wereadded singly or in mixture.The ratio of carbon mineralization on Quercus coccifera soil was higher thanthe Pinus brutia soil both by additions of compost and bacteria.