Sarıkavak-Bağçatağı (Mersin) dolayının jeolojik özellikleri
The geological characteristics of the Sarıkavak-Bağçatağı (Mersin) area
  1. Tez No: 183648
  2. Yazar: LÜTFİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stratigrafi, Tersiyer, Sarıkavak, Ecemiş, GülekI, Stratigraphy, Tertiary, Sarıkavak, Ecemiş, Gülek.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİSARIKAVAK-BAĞÇATAĞI(MERSİN) DOLAYININJEOLOJİK ÖZELLİKLERİLütfiye YILMAZÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Niyazi AVŞARYıl: 2006, Sayfa: 54Jüri : Prof. Dr. Niyazi AVŞAR: Doç. Dr. Ergül YAŞAR: Yrd. Doç .Dr. Hakan GÜNEYLİÇalışma alanı Mersin ili, Tarsus ilçesinin yaklaşık 40 km kuzeybatısındaki Çamlıyayla yakıngüneydoğusunda bulunan Sarıkavak-Bağçatağı köyleridir. İnceleme alanında arazi çalışmaları ileAdana N33 d2- d3-cl ve c4 paftaları kullanılarak bölgenin fasiyes ayırtına dayalı 1/25.000 ölçeklijeoloji haritası yapılmıştır.Yapılan incelemeler sonucunda çalışma alanında başlıca sekiz adet kayastratigrafi birimi ayırtlanarak haritalanmıştır. Bu birimler sırasıyla, bölgede temeli oluşturan sığdenizel ve platform tipi karbonatlardan oluşan, Üst Triyas-Kretase yaşlı Demirkazık formasyonu ,ÜstKretase yaşlı Magmatik kompleks, Fındık karmaşığı ve Mersin ofiyoliti, karasal nitelikli, Oligosen-Alt Miyosen yaşlı Gildirli formasyonu, resif gerisi fasiyesindeki Alt-Orta Miyosen yaşlı Kaplankayaformasyonu ve resifal nitelikli Burdigaliyen-Langhiyen yaşlı Karaisalı kireçtaşıdır.İncelemealanındaki en genç çökelimi ise Kuvaterner yaşlı alüvyonlar temsil etmektedir.Gildirli formasyonu,Kaplankaya formasyonu ve Karaisalı kireçtaşından oluşan Tersiyer istifinin, inceleme alanında temelioluşturan Mesozoyik kayaları üzerine açısal uyumsuzlukla geldiği ve inceleme alanındaki en genççökelimi temsil eden Kuvaterner yaşlı alüvyonların ise, üzerine geldikleri tüm birimleri açısaluyumsuzlukla örttüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESİSTHE GEOLOGİCAL CHARACTERİSTİCS OF THE SARIKAVAK-BAĞÇATAĞI (MERSİN) AREALütfiye YILMAZDEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSTY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof.Dr.Niyazi AVŞARYear:2006, Pages: 54Jury : Prof. Dr. Niyazi AVŞAR: Doç. Dr. Ergül YAŞAR: Yrd. Doç.Dr. Hakan GÜNEYLİThe study is around the Sarıkavak and Bağçatağı villages which is on about 15 kmsoutheastern of Çamlıyayla town.In the study area,1/25.000 scale geological mapping based on faciesanalysis were done using N33 d2-d3-cl ve c4 topographical sheets.Eight stratigraphical units havebeen distinguished and mapped in this investigation. These unites from bottom to top are upperTriassic-Cretaceous Demirkazık formation,which form the base of all unişts and mainly compriseshallow marine and plateform type carbonates, Jurassic-Cretaceous Magmatic complex, Fındıkmelange and Mersin ophiolites, Oligocene- Lower Miocecene Gildirli formation which repsents terrerstrial origin,Lower-Middle Miocene Kaplankaya formation which is characterice by back reefsediments and finally Burdigalian-Langhian aged Karaisalı limestone characterize by reefallimestone.The youngest Sediments of the study are Quaternary aged alluviums.Tertiary sequencesincluding Gildirli formation, Kaplankaya formation and Karaisalı limestones cover the Mesozoicrock unites with angular uncorformity and the youngest deposites of the area, Quaternary alluviumscover all unites with angular unconformity.