Adana bölgesindeki killi zeminlerin hassasiyet özelliği
Sensitivity properties of the clayey soils in the Adana region
- Tez No: 183649
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hassasiyet, killi zemin, tek eksenli örselenmemişdayanım, tek eksenli örselenmiş dayanım, taşıma gücü, Sensitivity, clayey soil, uniaxial undisturbed strength, uniaxial remolded strength, bearing capacity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİADANA BÖLGESİNDEKİ KİLLİ ZEMİNLERİN HASSASİYET ÖZELLİĞİBarış KAYHANÇukurova ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Hasan ÇETİNYıl: 2006, Sayfa: 103Jüri : Prof. Dr. Hasan ÇETİN (Başkan)Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ (Üye)Prof. Dr. Mustafa LAMAN (Üye)Bu çalışma 2005-2006 öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Fen BilimleriEnstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans Tezi olarakhazırlanmıştır.Adana bölgesinde bulunan dört farklı killi zeminin hassasiyet özelliğininaraştırılması bu tezin çalışma konusunu oluşturmuştur. Bunun için bu zeminlerdenörselenmemiş ve örselenmiş numuneler alınmış ve serbest basınç deneyleriyapılmıştır. Bu deneylerden elde edilen örselenmemiş ile örselenmiş serbest basınçdayanım değerleri birbirine oranlanarak her bir zemine ait hassasiyet derecesibelirlenmiştir. Ayrıca bu zeminleri sınıflamak için kıvam, tane boyu ve özgül ağırlıkdeneyleri de yapılmıştır.Adana bölgesindeki killi zeminlerin hassasiyet derecesi belirlenerek, depremgibi dinamik koşullarda dayanımdaki düşüş veya artışa bağlı olarak zeminin taşımagücünde nasıl bir durum meydana gelebileceği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISSENSITIVITY PROPERTIES OF THE CLAYEY SOILS IN THE ADANAREGIONBarış KAYHANDepartment Of GeologyInstitue Of Natural And Applied SciencesUniversity Of ÇukurovaSupervisor : Prof. Dr. Hasan ÇETİNYear: 2006, Page: 103Jury : Prof. Dr. Hasan ÇETİN (Head)Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ (Member)Prof. Dr. Mustafa LAMAN (Member)This study has been prepared as MSc thesis at the Department of Geology ofInstitute of Natural and Applied Sciences, University of Çukurova in the academicyear of 2005-2006.The study theme of this thesis is researching of the sensitivity quality of fourdifferent clayey soils in Adana region. For this reason some undisturbed andremolded samples have been taken from these soils and unconfined compressive testshave been done. Then sensitivity degrees of every soil have been determined bymeasuring the stability values of unconfined compressive tests to each other. On theother hand some consistency, particle size and specific gravity tests have been doneto classify these soils too.By determining the degrees of sensitivity of clayey soils in Adana region,bearing capacity of these soils have been explained according to their decreasing andin creasing stability in dynamic conditions like an earthquake.