Adana kuzey-doğu kentsel gelişme alanında açık ve yeşil alanların irdelenmesi
Examination of open and green areas in Adana north-east urban development area
  1. Tez No: 183647
  2. Yazar: BAHAR SEMA YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Open and Green Areas, Landscape, North-east Adana.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİADANA KUZEY-DOĞU KENTSEL GELİŞME ALANINDA AÇIK VE YEŞİLALANLARIN İRDELENMESİBahar Sema YAĞCIÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜPEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Güngör UZUNYıl: 2006, Sayfa: 242Jüri: Prof. Dr. Güngör UZUN: Prof. Dr. M. Faruk ALTUNKASA: Yrd. Doç. Dr. Mustafa YEĞİNBu araştırma, Adana Kuzey-doğu Kentsel Gelişme Alanındaki açık ve yeşilalanların Yüreğir ilçesi kuzey kesimi, İncirlik, Kürkçüler, Suluca, Yakapınar, Buruk,Sofulu, Balcalı, Menekşe, Akkuyu, Beyceli, Çarkıpare, Boynuyoğun, Bayramhacılıve Çınarlı yerleşkelerini kapsayan alan içinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı,Kuzey-doğu Adana'nın fiziksel yapısı içindeki mevcut açık ve yeşil alanlarınincelenmesi, imar planlarının konuya yaklaşımının araştırılması ve gelecekte kentselgelişme planı içerisinde yapılması gereken çalışmalar ve gelecek yıllardaki nüfusprojeksiyonuna uygun bir yeşil alan sistemi ile alınması gereken önlemlerinsaptanmasıdır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, çalışma alanında açık ve yeşilalanların artan nüfusa göre yetersiz, bakımsız ve ihtiyaçlara cevap veremeyecek birdurumda olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu yapının iyileştirilebilmesi amacıylaÇukurova Üniversitesi yerleşke alanının yeşil koridor sistemi ile kombine edilerekyeşil alan gereksinimleri karşılanmaya çalışılmalıdır.Anahtar Kelime: Açık ve Yeşil Alan, Peyzaj, Kuzey-doğu Adana.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. SCIENCE THESISEXAMINATION OF OPEN AND GREEN AREAS IN ADANA NORTH-EASTURBAN DEVELOPMENT AREABahar Sema YAĞCIÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURESupervisor: Prof. Dr. Güngör UZUNYear: 2006, Pages: 242Jury: Prof. Dr. Güngör UZUN: Prof. Dr. M. Faruk ALTUNKASA: Ass. Prof. Dr. Mustafa YEĞİNThis research has been conducted in the open and green areas of AdanaNorth-east Urban Development Area covering northern part of Yüreğir town,İncirlik, Kürkçüler, Suluca, Yakapınar, Buruk, Sofulu, Balcalı, Menekşe, Akkuyu,Beyceli, Çarkıpare Boynuyoğun, Bayramhacılı and Çınarlı settlement areas. Theobjective of this research is to examine the current open and green areas in thephysical structure of North-east Adana, to investigate the approach of theconstruction plans to the issue and to identify the activities, which must be carriedout in the future within the scope of urban development plans and measures to betaken with an open space system complying with the population for the next years.According to the results obtained from the research, it is found out that openand green areas in the area of work is insufficent for the increasing population,neglected and unable to meet the needs. In order to improve this structure, campus ofÇukurova University should be combined with green passage system and its greenarea needs should be met.