Hatay ilinde zeytin ve zeytinyağı sektörünün ekonomik analizi
Economic analysis of olive farming and olive oil sector in Hatay
  1. Tez No: 183708
  2. Yazar: SAVAŞ ÖZGÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, Tarımsal Gelir, Üretim TekniğiI, Olive, Agricultural Income, Production TechniquesII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZDOKTORA TEZHATAY L NDE ZEYT N VE ZEYT NYAĞI SEKTÖRÜNÜNEKONOM K ANAL ZSAVAŞ ÖZGÜRSOYÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARIM EKONOM S ANA B L M DALIDanışman : Prof.Dr. Şinasi AKDEM RYıl : 2006, Sayfa: 73Jüri : Prof.Dr. Ahmet CANBAŞ: Prof.Dr. Haydar ŞENGÜL: Yrd.Doç.Dr. Erdal DAĞISTAN: Yrd.Doç.Dr. Cahit GÜNGÖRZeytin ve zeytinyağı işletmelerinin ekonomik analizini yapmak, zeytin vezeytinyağı üretim maliyetlerini hesaplamak ve üreticilerin pazarlamada karşılaştıklarısorunları ortaya koymak amacıyla gayeli örnekleme yoluyla belirlenen, 61 adedi zeytin, 7adedi zeytinyağı işletmesinden, 2004 yılı üretim dönemine ait olmak üzere anket yoluylaelde edilen birincil verilerle yapılan bu araştırmada; işgücü, sermaye verimliliği veüretim maliyetleri bakımından işletmeler arasında büyük farklılıklar olduğu görülmüş,söz konusu bu farklılıkların; işletme büyüklüklerinden, işletmelerde uygulanan üretimtekniklerinden ve işletmecilerin pazar koşullarını değerlendirmedeki tutumlarındankaynaklandığı belirlenmiştir. laçlama, sulama, gübreleme, bakım, hasat gibi üretimsüreçlerinde yapılan hatalı uygulamalara ve yıldan yıla yaşanan dönemselliğe rağmen,zeytin yetiştiriciliği, Bölge üreticilerinin en önemli gelir kaynağıdır. ncelenen işletmelerortalaması olarak zeytin üretim alanı 78 dekar, zeytin ağacı sayısı 726 adet, zeytin üretimmiktarı 32 ton, tarımsal gelir 17,8 bin YTL, öz sermaye karlılığı %32.9, yatırımsermayesi karlılığı ise % 34.1 olarak hesaplanmıştır.Bölgede zeytin işleme süresinin ekim ayında başlamak üzere 3 ay, işletme başınaortalama zeytin işleme miktarının ise 347 ton olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D THESISECONOMIC ANALYSIS OF OLIVE FARMING AND OLIVE OILSECTOR IN HATAYSAVAŞ ÖZGÜRSOYDEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof.Dr. Şinasi AKDEM RYear : 2006, Pages: 73Jury : Prof.Dr. Ahmet CANBAŞ: Prof.Dr. Haydar ŞENGÜL:Yrd.Doç.Dr. Erdal DAĞISTAN:Yrd.Doç.Dr. Cahit GÜNGÖRIn order to make an economic analyse of olive farming and olive oil sektor, tomeasure the production costs of the sector and the problems that olive farmers arefacing during the production marketing process in Hatay. This study is made byusing public survey with 61 olive farmers and 7 olive oil firms in 2004 productionseason, in order to represent Hatay, The study shows that there are lots of differencesbetween labour force, productivity of capital and production costs and the reason ofthis differentiations are farm size, production techniques and mistakes are made bymarketing process of production. However, lots of mistakes are made duringmedicate, irrigation, fertilization, pruning and harvesting process and effects ofperiodicity, olive farming is the most important income source for the farmers of thisarea. The average plantation area is 78 da and olive tree is 726, annual oliveproduction is 32 tons per farm in investigated farms.In the study area, it is found that duration of oil pressing start in October fotthree mounts, The amount of average pressed oil is 347 tons per firm.