Non-planar coupled shear walls with stiffening beams and stepwise cross-sectional changes
Güçlendirici kirişlere ve kademeli olarak kesit değişimine sahip düzlemsel olmayan boşluklu deprem perdeleri
- Tez No: 183707
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN AKSOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Bağlantı Yöntemi, Düzlemsel Olmayan, BoşlukluDeprem Perdeleri, İnce Cidarlı Kiriş, Güçlendirici Kiriş, Vlasov Teorisi.II, Continuous Connection Method, Non-planar, Coupled Shear Wall, Thin-Walled Beam, Stiffening Beam, Vlasov?s Theory.I
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 458
Özet
ÖZDOKTORA TEZİGÜÇLENDİRİCİ KİRİŞLERE VE KADEMELİ OLARAKKESİT DEĞİŞİMİNE SAHİP DÜZLEMSEL OLMAYANBOŞLUKLU DEPREM PERDELERİEngin EMSENÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Orhan AKSOĞANYıl: 2006, Sayfa: 423Jüri : Prof. Dr. Orhan AKSOĞAN: Prof. Dr. Kamil TANRIKULU: Yard. Doç. Dr. H. Murat ARSLAN: Yard. Doç. Dr. Seren GÜVEN: Yard. Doç. Dr. Murat BİKÇEBu tezde, rijit temel üzerine oturan, bağlantı kirişi-duvar birleşimnoktalarında esneklik olan ve istenen sayıda güçlendirici kirişe sahip düzlemselolmayan boşluklu deprem perdelerinin statik analizi yapılmıştır. Ayrıca, perde kesiti,kat yükseklikleri ve bağlantı kirişi yüksekliklerinin perde yüksekliği boyuncabölgeden bölgeye değişimleri de dikkate alınmıştır. Boşluklu perdeleringüçlendirilmesi, binada depo, servis veya başka bir amaç ile boş bırakılan katıntümüne ya da bir kısmına yüksek bir kiriş konulması ile gerçekleştirilir. Analizde,sürekli bağlantı yöntemi (SBY) ile ince cidarlı kirişler için Vlasov teorisi kullanılmışolup, bağlantı kirişlerinin orta noktalarında uygunluk denklemi yazılmıştır. Buamaçla bağlantı kirişleri sürekli bir ortama dönüştürülmüştür. Yerdeğiştirme ifadelerielde edilirken duvarların eğilmelerine ek olarak burulmadan dolayı kesitlerinçarpılması da göz önüne alınmıştır. Eksenel kuvvet, perde için yazılan uygunluk vedenge denklemleri kullanılarak, bulunduktan sonra, gerekli olan diğer büyüklüklereksenel kuvvet cinsinden yazılan ifadeleri ile bulunur. Son olarak, yapılan analizegöre Fortran dilinde genel amaçlı bir bilgisayar programı hazırlanıp çeşitli örneklerçözülmüştür. Elde edilen sonuçlar, literatürdeki ve SAP2000 yapı analizi programıkullanılarak bulunan sonuçlarla karşılaştırılarak doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. THESISNON-PLANAR COUPLED SHEAR WALLS WITH STIFFENING BEAMSAND STEPWISE CROSS-SECTIONAL CHANGESEngin EMSENDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Orhan AKSOĞANYear: 2006, Pages: 423Jury : Prof. Dr. Orhan AKSOĞAN: Prof. Dr. Kamil TANRIKULU: Asst. Prof. Dr. H. Murat ARSLAN: Asst. Prof. Dr. Seren GÜVEN: Asst. Prof. Dr. Murat BİKÇEIn this thesis, the static analysis of non-planar coupled shear walls with anynumber of stiffening beams, having flexible beam-wall connections and resting onrigid foundations is carried out. Furthermore, the change of wall cross-section andthe heights of the stories and connecting beams from region to region along theheight are taken into consideration. The stiffening of coupled shear walls is realizedby placing high connecting beams at the levels of whole or partial stories used asstorage or service areas. The analysis is based on Vlasov?s theory of thin-walledbeams and Continuous Connection Method (CCM). In the analysis, the compatibilityequation has been written at the midpoints of the connecting beams. For this purpose,the connecting beams have been replaced by an equivalent layered medium. Thewarping of the cross-sections of the piers due to their twist, as well as their bending,has been considered in obtaining the displacements. The axial force in the piers isdetermined from the differential equation which is obtained by using thecompatibility and the equilibrium equations. Then, all relevant quantities of theproblem are determined employing their expressions in terms of the axial force.Finally, using those analytical results, a computer program has been prepared inFortran language and various examples have been solved. The results have beenverified via comparisons with those of previous works and the SAP2000 structuralanalysis program.