Personel eğitim ihtiyaç değerlendirmesi için karar destek sistemi
A decision support system for personnel training needs assessment
- Tez No: 183728
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA HACİRE YÜREGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eğitim ihtiyaç değerlendirme, eğitim ihtiyaç analizi, insan kaynakları, karar destek, MS-Access, Training needs assessment, training needs analysis, humanresources, decision support, MS-Access
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZPERSONEL EĞ T M HT YAÇ DEĞERLEND RMESÇ N KARAR DESTEK S STEMEsra GÜNDÜZÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜENDÜSTR MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREG RYıl 2006, Sayfa: 128Jüri: Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREG RDoç. Dr. Rızvan EROLYrd. Doç. Dr. Arzu UZUNGünümüzde iç ve dış çevre şartlarındaki değişme, teknolojideki sürekligelişme, uluslar arası rekabet dolayısı ile insan kaynaklarının daha etkili ve verimlikullanılması işletmeler için zorunlu hale gelmiştir. Rekabette başarılı olabilmek içindoğru kişinin istihdam edilmesinin yanında işgücü için sürekliliği sağlanan kalitelibir eğitim sistemine ihtiyaç vardır. Kaliteli eğitimin ilk adımı eğitim ihtiyaçdeğerlendirmenin doğru şekilde yapılmasıdır. Eğitim ihtiyaç değerlendirme,çalışanların hedeflenen durumları ile mevcut durumları arasındaki farkı kapatmayayönelik olarak eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve önceliklendirilmesidir.Bu çalışmada eğitim ihtiyacını doğru, hızlı, sistematik bir şekilde saptamak içineğitim ihtiyaç değerlendirme sürecini bilgisayar destekli bir program (MS Access) ileyürütmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Eğitim htiyaç Değerlendirme Süreci ile ilgililiteratür taraması yapılmış ve bu konuda uzman kişilerle görüşülmüştür. Eğitimhtiyaç Değerlendirme Karar Destek Programı için sistem analizi çalışması yapılaraksüreç ve veri yapısının kavramsal modelleri hazırlanmıştır. Kavramsal modellerinfiziksel hale getirilmesinde Visual Basic programlama dili ve SQL sorgulama diliyardımıyla MS Access veritabanı programı kullanılmıştır. Geliştirilen MS Accessprogramı, Adana'da faaliyet gösteren üç firma tarafından geçerlilik için test edilipdeğerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISA DECISION SUPPORT SYSTEM FOR PERSONNELTRAINING NEEDS ASSESSMENTEsra GÜNDÜZUNIVERSITY OF CUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERINGSupervisor: Assist. Prof. Oya H. YÜREG RYear 2006, Page: 128Jury: Assist. Prof. Oya H. YÜREG RAssoc. Prof. Rızvan EROLAssist. Prof. Arzu UZUNNowadays, changes in internal and external environments, technologicaladvancements and international competition have forced companies to manage theirhuman resources more effectively and efficiently. A continous high-quality trainingsystem for personnel is needed to succeed in competition besides recruiting rightperson. The first step of high-quality training system is to assess true training needs.Training needs assessment is determining and prioritising training needs throughfilling gaps between current situations and desired situations of personnel.In this study, training needs assessment process is computerized by using MS-Access in order to analyze the training needs in a right, fast and systematic way. Forthis purpose, literature review related to training needs assessment was carried outand interviews with experts on this area were handled. For the training needsassessment decision support program, system analysis was done and conceptualmodels for process and data were prepared. Conceptual models were converted intothe physical models through Visual Basic programming-language and SQL query-language by using MS-Access. Developed MS-Access program was tested forvalidity and evaluated by three firms in Adana.