Afşin-Elbistan termik santralı uçucu külünün zemin stabilizasyonunda kullanımı
The use of fly ash of Afşin-Elbistan thermal power plant in soil stabilization
  1. Tez No: 183731
  2. Yazar: KORAY ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AZİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Zemin Stabilizasyonu, Çimento, Kum ve SerbestBasınç DeneyiI, Fly Ash, Soil Stabilization, Sand, Cement and Unconfined CompressiveTestII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAFŞİN-ELBİSTAN TERMİK SANTRALI UÇUCU KÜLÜNÜNZEMİN STABİLİZASYONUNDA KULLANIMIKoray ÖKSÜZÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Yrd. Doç. Dr. A.Azim YILDIZYıl : 2006, Sayfa : 91Jüri : Prof. Dr. Mustafa LAMAN: Doç. Dr. Alaettin KILIÇ: Yrd. Doç. Dr. A.Azim YILDIZBu çalışmada, çeşitli zemin stabilizasyonu yöntemleri ve kumlu zeminlerinAfşin-Elbistan Termik Santralı uçucu külü ile stabilizasyonu araştırılmıştır. Değişikoranlarda (%0, %5, %10, %15 ve %20) uçucu kül miktarı ve farklı kür sürelerinin (7,14, 28 ve 56 gün) mukavemete etkileri araştırılmıştır.Gerçekleştirilen serbest basınç deneyleri sonunda, zemine uçucu kül ilavesineticesinde mukavemet değerlerinde artış sağlanmıştır. Ayrıca, artan kür zamanıylabirlikte daha iyi sonuçlar gözlenmiştir.Sonuç olarak, Afşin-Elbistan Termik Santralı uçucu külünün zeminstabilizasyonunda kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE USE OF FLY ASH OF AFŞİN-ELBİSTAN THERMALPOWER PLANT IN SOIL STABILIZATIONKoray ÖKSÜZDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assist. Prof. Dr. A.Azim YILDIZYear : 2006, Page : 91Jury : Prof. Dr. Mustafa LAMAN: Assoc. Prof. Dr. Alaettin Kılıç: Assist. Prof. Dr. A.Azim YILDIZIn this study, various soil improvement techniques and the stabilization ofsand soils with fly ash of Afşin-Elbistan Thermal Power were investigated. Theeffect of various proportions of fly ash (%0, %5, %10, %15 and %20) content anddifferent curing periods (7, 14, 28 and 56 days) strength has been investigated.Approximately increment in strength is reported after unconfinedcompressive tests, with addition of fly ash in soil. Also, with increasing curing periodbetter results are observed.As a result, it can be concluded that fly ash of Afşin-Elbistan ThermalPower plant can be used in soil stabilization.