Hatay Altınkoy çevresinin zemin sıvılaşma riskinin belirlenmesi
Determination of liquefaction risk in Hatay Altınkoy region
  1. Tez No: 183734
  2. Yazar: SEVDA KARANLIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma potansiyeli, SPT, Granülometrik analizI, Liquefaction potential, SPT, Granulometric analysisII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZHatay Altınkoy Çevresinin Zemin Sıvılaşma RiskininBelirlenmesiSEVDA KARANLIKÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜJEOLOJ MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Hasan ÇET NYıl: 2006, Sayfa: 70Jüri : Prof. Dr. Hasan ÇET N: Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ: Prof. Dr. Mustafa LAMANÖZSıvılaşma, deprem sırasında zemin hasarlarına neden olan en önemli faktörlerdenbiridir. Sıvılaşma, suya doygun kumlu, siltli zeminlerin deprem tarafından üretilen tekrarlıdinamik gerilmelerin etkisiyle, suyla birlikte viskoz bir sıvı gibi yüzeye doğru yükselmesiolayıdır. Hem arazi hem de laboratuvar koşullarında yapılan çalışmalar, temiz kumlar, kumluzeminler ve plastik özellik göstermeyen siltli zeminlerin sıvılaşabilir özellikte olduğunugöstermiştir.Bu araştırmada, Hatay Samandağ Altınkoy ve çevresinin zemin sıvılaşmapotansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen SPT sonuçları, sıvılaşmapotansiyelinin belirlenmesinde kullanılan yer ivmesi, derinlik - SPT değerleri arasındakiilişkileri veren abaklar yardımıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca, inceleme alanı zeminlerineilişkin granülometrik analiz sonuçları daha önce farklı depremler sonucu farklı bölgelerdesıvılaşan zeminlerdeki bilinen granülometri aralıklarıyla karşılaştırılmıştır. Elek analizisonucunda, inceleme alanı topraklarının %13.60 ile %48.74 arasında değişen oranlarda siltiçeren siltli kum olduğu belirlenmiştir. Zeminin doğal su içeriği %10.94 ile %19.70 arasındadeğişmekte olup, 4.50 metrede statik yeraltı suyuna rastlanmıştır. Sıvılaşma potansiyelineilişkin elde edilen veriler, çalışma alanın önemli oranda sıvılaşma riski taşıdığınıgöstermiştir. Ancak, tüm çalışma alanı için genelleme yapabilmek için daha fazla araştırmayapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISDetermination of Liquefaction Risk in HatayAltınkoy RegionSEVDA KARANLIKDEPARTMENT OF GEOLOGY ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Hasan ÇET NYear: 2006, Pages: 70Jury : Prof. Dr. Hasan ÇET N: Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ: Prof. Dr. Mustafa LAMANABSTRACTOne of the most significant factors leading ground failure during earthquakesis the liquefaction which is an upward movement of saturated soils to the surface likea viscose liquid due to cyclic stress generated by the earthquakes. Clean sands, sandscontaining fines and non-plastic silts have been shown to be liquefiable soils both inthe field and in the laboratory.The objective of this research was to determine the liquefaction risk of theHatay Samandağ Altınkoy region. The liquefaction potential was evaluated byexamining the relationship between SPT, depth and ground acceleration values. Inaddition, granulometric composition of the soils taken from study area was comparedto the previous research results for its liquefaction potential. Grain size analysisshowed that the soils of the study area were composed of sand having differentamount of silt fraction (13.60%-48.74%). Natural water content of the soils rangesfrom 10.94% to 19.70%. The ground water level is observed at about 4.50 m. Resultsshowed that the study area has significant liquefaction risk. However, further studiesare needed to make a generalization for whole study area.