Türkiyede AHP tekniğinin performans değerlendirmedeki yeri ve ilaç dağıtım sektöründe uygulanması
The role of AHP technique in performance evaluation in Turkey and its application in pharmaceutical distribution industry
  1. Tez No: 183735
  2. Yazar: ESİN GÜLER KADAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA HACİRE YÜREGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Analitik Hiyerarşi Proses, İnsanKaynaklarıi, Performance Evaluation, Analytical Hierarchy Process, HumanResources, Expert Choiceiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİTÜRKİYE'DE AHP TEKNİĞİNİN PERFORMANS DEĞERLENDİRMEDEKİYERİ VE İLAÇ DAĞITIM SEKTÖRÜNDE UYGULANMASIEsin Güler KADAKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Yrd.Doç.Dr.Oya H.YÜREGİRYıl 2006, Sayfa 101Jüri : Yrd.Doç.Dr.Oya H.YÜREGİRDoç.Dr.Rızvan EROLDoç.Dr.Emel Laptalı ORALİşletmeler, performans değerlendirme sistemlerini, çalışanlarının şirket hedefleridoğrultusunda çalışmalarını sağlamak için kullanmaktadırlar. Çalışandan verimbeklenebilmesi için şirket hedeflerinin birimler bazında doğru biçimde ortaya konulması,bireyin performans göstergelerinin bu hedefler doğrultusunda tespit edilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada, hedeflere göre performans değerlendirmede kullanılanyöntemlerden farklı olarak, AHP tekniği ile, hem nitel hem de nicel verileri kullanarak,çalışanın performans değerlendirmesinin yapılmasına imkan sağlayacak bir model önerisigetirilmektedir.ISO 500 ve rasgele seçilen 500 KOBİ' ye uygulanan anket ile işletmelerde, insankaynakları biriminin varlığı, kullanılan performans değerlendirme yöntemleri ve AHPtekniği ile ilgili bilgi düzeyleri ortaya konulmuştur. İlaç sektöründe yer alan bir işletmeninsatış biriminde, AHP tekniği ile performans değerlendirme uygulaması yapılmıştır. AHPTekniği ile ortaya konulan model, Expert Choice programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS THESISTHE ROLE OF AHP TECHNIQUE IN PERFORMANCE EVALUATION INTURKEY AND ITS APPLICATION IN PHARMACEUTICAL DISTRIBUTIONINDUSTRYEsin Güler KADAKÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERINGSupervisor : Yrd.Doç.Dr.Oya H.YÜREGİRYear 2006, Page 101Jury : Ass.Prof.Dr.Oya H.YÜREGİRAssociate Prof.Dr.Rızvan EROLAssociate Prof.Dr.Emel Laptalı ORALEnterprise use their performance evaluation systems for the purpose of directingtheir employees capacity along with the company goals. In order to achieve efficiency fromemployees, company goals should be not only brought up properly for each divisions of thecompany but also the performance indicators of the each employee should be determinedharmonious with these company goals.Different from the methods used in the performance evaluation according to thegoals, this study proposes a model, which carries out the employee performance evaluationusing both quantitative and qualitative data with AHP technique.The questionnaire was sent to 500 SMES and ISO 500 companies in order todetermine asset of human resources department, their performance evaluation methods andthe knowledge level of the enterprises regarding the AHP technique. The data in this study,was gathered from the sales department of an enterprise in pharmaceutical industry. Themodel developed by using AHP technique was analyzed by using the Expert ChoiceProgram.