Ekolojik tarımda kullanılabilecek bazı mineraller ve bunların mikoriza ve kompost ile aktive edilmesi üzerinde bir çalışma
On some minerals which are usable in ecologic agriculture and their activation with mycorrhizae and compost
  1. Tez No: 183736
  2. Yazar: AYSUN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik ve inorganik materyal, mikoriza, mısır, üçgül, Organic and inorganic materials, mycorrhizae, maize, clover
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırmanın amacı, ekolojk tarımda kullanılan gübre kaynaklarının(kayaçlar, organik madde ve mikoriza) mısır ve üçgül bitkilerinin büyümesi ve besinelementleri alımı üzerine etkisinin belirlenmesidir. Araştırma, Ç.Ü. Ziraat FakültesiToprak Bölümünde sera koşullarında yürütülmüştür. Bu amaca yönelik olarakkompost, öğütülmüş glokonit, pirit, kaya fosfatı ve onların kombinasyonlarınınmikorizalı ve mikorizasız ortamda etkinlik düzeylerinin belirlenmesine çalışılmıştır.Deneme, doğal verimliliği düşük, kireçli Karaburun serisi toprağında yürütülmüştür.Deneme sonuçlarına göre kompost ve glokonit, pirit, kaya fosfatı ile bunlarınkombinasyonları mısır ve üçgül bitkisinin kuru madde üretimini ve besin elementlerialımını önemli derecede artırmıştır. Bu uygulamalar özellikle mikorizalı ortamdaönemli derecede farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of study was to the determine the effects of the fertilizer sourcessuch as rocks, organics and mycorrhizae on the growth of maize and clover plantsand nutrient uptake. The experiment was carried out under greenhouse conditions atUniversity of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Soil Science.Theefficiency levels of compost, ground glauconite, pyrite, rock phosphate and theircombinations were tried to determine under both mycorrhizal and nonmycorrhizalcondation. The experiment was carried out in the low fertile and high CaCO 3Karaburun soil seriece.According to the results of the trial, compost and glauconite, pyrite, rockphosphate and their combinations increased considerably the yield of dry matter andnutrient uptake of the maize and clover plants. These experiments also shown thatthe mycorrhizal application made a significant difference between treatments.