Hidrodinamik eksenel kaymalı yatakların performansına deformasyonun etkisi
The deformations' effect on the performance of hydrodynamic thrust bearings
  1. Tez No: 183772
  2. Yazar: ÇAĞRI ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrodinamik eksenel kaymalı yatak, deformasyon, elastohidrodinamik, EHD, Hydrodynamic thrust bearing, deformation, elastohydrodynamic, EHD
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
H DROD NAM K EKSENEL KAYMALI YATAKLARINPERFORMANSINA DEFORMASYONUN ETK SÇağrı ÖzgenÖZETBu çalışmanın konusu, hidrodinamik eksenel kaymalı yataklarda lokma (pad) veşaft (kayıcı) deformasyonunun yatak performansına etkileridir. Çalışma esnasında izlenenyöntemde öncelikli olarak izotermal şartlar ve sabit yağ viskozitesi kabulü yapılarakReynolds denklemi yardımıyla yatak içerisindeki basınç dağılımı elde edilmiştir. Dahasonra, lineer elastik malzemelere uygulanan bünye denklemlerinin lokma ve şafta ayrı ayrıuygulanmasıyla yataktaki deformasyon miktarı elde edilmiştir. Gerek sonuçların genel biranlam taşıması, gerekse işlem kolaylığı sağlaması bakımından boyutsuz denklemler ileçalışmak tercih edilmiştir.Yapılan çalışma sonucunda, çalışma esnasında ele alınan çelik-çelik, çelik-bronz veçelik-dökme demir malzeme çiftleri için yatağa ait deformasyon öncesi ve sonrası yağ filmikalınlığı, boyutsuz basınç değerleri ile deformasyon miktarı ve yatağın yük taşımakapasitesindeki değişim bulunup karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde,yatak yük taşıma kapasitesindeki en büyük düşüşün çelik-dökme demir çiftinde olduğu(%1,98) görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE DEFORMATIONS? EFFECT ON THE PERFORMANCE OFHYDRODYNAMIC THRUST BEARINGSÇağrı ÖzgenABSTRACTThe subject is concerned with the effects of the deformations of both pad and runneron the performance of hydrodynamic thrust bearings. At the beginning of the study,pressure distribution in the thrust bearing has been calculated using the Reynolds equationin the case of stable oil viscosity and isothermal conditions. Then, the deformation of thrustbearing is found out by applying the constitutive equations-for the linear elastic materials-to both pad and runner. For the purpose of the generalization in the results and easycalculation, it is preferred to examine the case using dimensionless equations.Consequently, the oil film thickness and pressure distribution before and after thedeformation, the amount of deformation that occurred in the bearing and the thrust bearingload carrying capacity have been calculated and compared for the steel-steel, steel-bronzeand steel-cast iron material pairs. As the results clearly indicate, the highest load carryingcapacity loss for the thrust bearing is for the steel-cast iron material pair as the percentageof 1,98 %.