Tam zamanında üretim ortamında tedraikçi seçimi ve değerlendirmesi
Supplier selection and performance evaluation in just-in-time production environment
- Tez No: 183787
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURSEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim, Tam Zamanında Satın Alma, TedarikçiSeçimi, Tedarikçi Performans Değerlendirmesi, Yapay Sinir Ağları, Just-in-Time Production, Just-in-Time Supply, Supplier Selection, SupplierPerformance Evaluation, Neural Network Technique
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZETGünümüzde birçok işletme, global pazarda rekabet edebilmek için tamzamanında üretim (TZÜ) sistemleri felsefesini uygulamaktadır. İşletmeler, TZÜsistemlerinin üretim alanındaki başarısını gördükçe, bu felsefeyi, tüm tedarik zinciriboyunca uygulamaya geçmektedir. Başarılı TZÜ uygulamalarında malzeme/hizmetsağlama çok önemli bir konudur. Bu nedenle TZÜ ortamında tedarikçi seçimi dahaönemli hale gelmektedir.Tedarikçi seçimi yapılırken işletmelerin belirlediği kriterler göz önündebulundurularak bir eleme yapılır. Seçilen tedarikçiler alıcı işletmenin isteklerine cevapverebilecek tedarikçilerdir. Ancak uzun dönemli anlaşmalarda, tedarikçi işletmenin herzaman aynı performansı göstermesini sağlamak için tedarikçi performansı periyodikolarak değerlendirilmelidir.Bu çalışmada yapay sinir ağları (YSA) yöntemi kullanılarak tedarikçi seçimi vetedarikçi performans değerlendirmesi yapılmıştır. Burada önerilen yaklaşım, sadece tamzamanında satın alma sistemini uygulayan işletmelerle sınırlandırılmamakta, en uyguntedarikçinin seçimi ve tedarikçi performans değerlendirmesi için birçok işletmeyeuygulanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
iSUPPLIER SELECTION AND PERFORMANCE EVALUATION IN JUS-IN-TIME PRODUCTION ENVIRONMENTABSTRACTMany manufacturers are dealing with the Just-in-Time (JIT) philosophy in order tobe more competitive in today?s global markets. The success of JIT on the productionflor has led many firms to consider JIT philosophy to the whole supply chain. Theprocurement of parts and materials is a very important issue in the successful andeffective implementation of JIT. So that, supplier selection has become more critical inJIT production environment.While selecting suppliers, buyer firms eliminate suppliers by considering their ownneeds. The supplier which is selected, is the supplier that can easily respond buyerfirm?s needs.In addition, in long term relationship, buyer firms must evaluate supplierperformance periodically to keep on the supplier productivity.In this research, supplier selection and supplier performance evaluation system ispresented. First of all, supplier selection and supplier performance evaluation criteriasare determined. Supplier selection criterias are determined by considering JIT supply.The proposed approach is not limited to considering JIT supply. It can helpmanufacturers to select the appropriate suppliers and evaluate supplier performance.