Eskişehir Tepebaşı Belediyesi için katı atık yönetim sistemi seçiminde analitik serim süreci (ANP) yaklaşımı
ANP approach to solid waste management system selection for Tepebaşı Municipality of Eskişehir
  1. Tez No: 183852
  2. Yazar: ALEV KULAÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜFİDE BANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ANP, Katı Atık Yönetimi, Geri Kazanım, Sürdürülebilirlik, Tepebaşı Belediyesi, ANP, Solid Waste Management, Recycling, Sustainability, TepebaşıMunicipality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziESK ŞEH R TEPEBAŞI BELED YES Ç N KATI ATIK YÖNET MS STEM SEÇ M NDE ANAL T K SER M SÜREC (ANP) YAKLAŞIMIAlev KULAÇAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Yard. Doç. Dr. Müfide BANAR2006, 162 sayfaBu çalışmada, yerel yönetimler açısından son yıllarda önemi gittikçe artankatı atık yönetimiyle ilgili bir uygulama yapılmış ve bugüne değin çevre ile ilgiliçeşitli çalışmalar yürütmüş olan Tepebaşı Belediyesi ele alınmıştır. AvrupaBirliğine uyum çerçevesinde, katı atık yönetimiyle ilgili alt kademebelediyelerinin yetki ve sorumlulukları da değişmiş ve özellikle geri kazanımprogramlarının uygulanması zorunluluk haline gelmiştir.Öncelikle katı atığın yapısının bilinmesi gerektiğinden, çalışmada, Ekim2005-Haziran 2006 döneminde, Tepebaşı Belediyesi içinde yer alan 32mahalledeki katı atık numunelerinde fiziksel bileşim ve nem değerleri tespitedilmiş, ayrıca haftalık olarak ısıl değer analizi ve her ay bu örneklerdenhazırlanan kompozit bir numunede ise pH, ağır metal içeriği (bakır, nikel, çinko,krom, kurşun, kadmiyum) ve atıkların su ile ekstraksiyonu sonucu ağır metalanalizleri (TCLP) yapılmıştır.Çalışmanın ikinci kısmında ise mevzuat gereği alt kademe belediyelerininsorumluluk alanı içinde bulunan geri kazanım programının oluşturulmasıyla ilgiliAnalitik Serim Süreci (ANP) yöntemi kapsamında, 6 tane senaryo oluşturulmuşve Super Decisions yazılımı yardımıyla en uygun geri kazanım sistemi olarakSenaryo 4a (%10 kaynakta ayrı toplama (geri dönüşümü olan atıklar birlikte-kağıt/karton, metal, plastik, cam- halinde) + %5 geri kazanım konteynerlerindetoplama + % 5 ayıklama tesisinde ayırma) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisANP APPROACH TO SOLID WASTE MANAGEMENT SYSTEMSELECTION FOR TEPEBAŞI MUNICIPALITY OF ESK ŞEH RAlev KULAÇAnadolu UniversityGraduate School of SciencesEnvironmental Engineering ProgramSupervisor: Assist. Prof Dr. Müfide BANAR2006, 162 pagesIn this study, an application was made about the solid waste issue that hasbeen very important for the local administrations in recent years and EskişehirTepebasi Municipality was taken as the main subject because of its many studieson environment until today.Duties and responsibilities of sub-municipalities were changed andobligated especially to apply recycling programs for the purpose of adaptation tothe European Union.Because the priority in this paper is to inform about the structure of solidwaste, this study found physical composition and humidity data in solid wastesamples in 32 communities of Tepebasi Municipality between October 2005 andJune 2006 period. Moreover, weekly analysis of heat value was prepared and fromthe composite samples that were prepared out of this model, heavy metal analysiswere prepared as a result of extraction of water with, PH, heavy metal contents(copper, nickel, zinc, chrome, lead and cadmium) and waste.In the second part of the study, 6 scenarios were created in the scope ofanalytical network process (ANP) management that is about developing a legallyrequired recycling program of the sub-municipalities. Then, Scenario 4a[Individual collection in %10 source (Waste that can be recycled is collecttogether in a group; paper, metal, plastic, glass) + collection in %5 recyclingcontainers + separation in % 5 sorting facility] was determined.