Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kıyısal alanı biyolojik çeşitliliğinin araştırılması
Investigation of biodiversity of Turkish Republic of North Cyprus coastal zone
  1. Tez No: 183853
  2. Yazar: BURAK ALİ ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT YERLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sualtı görsel sayım, biyolojik çeşitlilik, biyotop, kıyısal alan, Kuzey Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Underwater visual census, biodiversty, biotope, coastal zone, NorthCyprus, Eastern Mediterranean
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ KIYISAL ALANI BİYOLOJİKÇEŞİTLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASIBurak Ali ÇiçekÖZKuzey Kıbrıs kıyısal alanındaki makro biyolojik çeşitlilik ile dağılımınbelirlenmesine ve canlı topluluklarının dağılım gösterdiği yaşam alanlarının(Biyotop) sınıflandırılmasına katkıda bulunmak amacı ile bu çalışma yapılmıştır.Çalışmanın yürütüldüğü bölge, denizel ekosistemin, jeomorfolojik açıdan ?kıyısalalan? olarak belirlenen bölgesi olmakla beraber; canlı türlerinin büyük bir kısmınınyer aldığı, ışığın en etkin olduğu, Akdeniz için genellikle kıyıdan yaklaşık 30-40 mderinliğe ulaşan bölge olduğu bildirilmektedir (Geldiay ve Kocataş, 1988). Buyaklaşımla, denizel ekosistemin ekolojik bölümlerinden bentoza ait supralittoral,mediolittoral, infralittoral ve pelajiğe ait epipelajik zonlarına denk düşenbölümlerinde alan çalışmaları yoğunlaştırılmıştır. Alan çalışmaları; 2002 Temmuz-2005 Temmuz tarihleri arasında, 6 dönemde gerçekleştirilmiş olup, gerek biyolojikçeşitliliğin, gerekse biyotoplarının değerlendirilmesinde, SCUBA ve şnorkellidalgıçlar tarafından sualtı görsel sayım (SGS) tekniği ve fotoğraflamauygulanmıştır. Çalışmada; 6 bölge, 31 istasyon ve 74 hatta yaklaşık 400 dalışgerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak, Kuzey Kıbrıs kıyısal alanındaki denizel makro flora ve faunaya dahilPhycophyta, Spermatophyta, Porifera, Cnidaria, Ctenophora, Plathelminthes,Nemertini, Annelida, Echiurida, Mollusca, Arthropoda, Echinodermata,Hemicordata ve Chordata'ya ait toplam 430 takson tespit edilmiş ve bunlarındağılım gösterdiği 37 farklı biyotop tipi belirlenmiştir. Canlı-cansız parametrelerinetkileşimlerinden ortaya çıkan biyotopların ekolojik anlamda değerlendirilmesiyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF BIODIVERSITY OF TURKISH REPUBLIC OF NORTHCYPRUS COASTAL ZONEBurak Ali ÇiçekABSTRACTThis study is conducted with the aims to contribute determination of the macrobiodiversity with dispersal in the North Cyprus coastal zone; and classification ofenvirons where communities are distributed (Biotope).Although the study is conducted at the area described as ?coastal zone? accordingto geomorphological aspect; it is established as the area up to the depth of 30-40m from coast, where most of the living species takes part and the light is moreeffective (Geldiay and Kocataş, 1988). With this approach referring ecologicalsections of marine ecosystem, field works are concentrated on supralittoral,mediolittoral, and infralittoral zones belonging to benthos and epipelagic zonebelonging to pelagic. Field research has been conducted in six intervals betweenJuly 2002-July 2005, evaluating the biodiversity and biotopes using theunderwater visual census (UVC) technique and photography. Throughout thestudy, there are 400 dives with SCUBA and snorkeling, at 74 transects, 31 stationsand 6 regions.As a conclusion, total of 430 species from Phycophyta, Spermatophyta, Porifera,Cnidaria, Ctenophora, Plathelminthes, Nemertini, Annelida, Echiurida, Mollusca,Arthropoda, Echinodermata, Hemicordata and Chordata that belong to marinemacro fauna and flora of North Cyprus coastal zone and 37 different biotope typesare determined. Biotopes resulting from interaction of living and non-livingparameters evaluated ecologically.