Yalova yöresindeki çiçekçilik seralarının teknik özelliklerinin belirlenmesi
Investigation technical properties of floricultural greenhouses around Yalova district
  1. Tez No: 183885
  2. Yazar: ERHAN GEZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET NEDİM YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Seralar, çiçekçilik, sera iskelet malzemeleri, havalandırma, sulamasistemleri, ısıtma, Yalova.iiiÇ NDEK LERSayfa no, greenhouses, floriculture, greenhouse frame materials, airation, irrigationsystems, heating, Yalova
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziYALOVA YÖRES NDEK Ç ÇEKÇ L K SERALARININTEKN K ÖZELL KLER N N BEL RLENMESErhan GEZERYÜKSEK L SANS TEZTARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. A. Nedim YÜKSEL2006, Sayfa 61Jüri: Prof. Dr. A. Nedim YÜKSEL (Danışman)Jüri: Prof. Dr. Bülent EKERJüri: Yrd. Doç. Dr. srafil KOCAMANiiSeralar, bitkilerden ekonomik ve bol miktarda ürün elde etmek, bitkilerinbüyümelerini ve gelişmelerini sağlayabilecek düzeyde çevre koşullarının denetim altınaalınması için yapılan yapılardır. Seralarda iyi bir bitki gelişiminin sağlanabilmesi içinseraların büyüklükleri, örtü malzemeleri, iskelet malzemeleri, seraların yönlendirilmesi,yerleşim durumları, havalandırma, ısıtma, sulama ve drenaj yöntemleri gibi etmenleruygun şekilde seçilmelidir.Bu çalışmada Yalova yöresinde yer alan 20 adet sera incelenmiştir. ncelenenseraların durumları yerinde yapılan ölçümler, anket, gözlem ve fotoğraflarla belirlenmişve büro çalışmalarıyla değerlendirilerek belirlenen sorunlara çözüm önerlerigetirilmiştir.Seralarda uygun genişlik, uzunluk ve yükseklik değerleri sırasıyla 6-12 m, 30-60 m ve 3.5-4 m arasında olması gerekmektedir. Araştırma bölgesinde yer alanseraların genişlik, uzunluk ve yükseklikleri bu değerlere uygundur.Seralarda örtü malzemesi olarak polietilen (PE) ucuz olası, iskelet malzemesiüzerine kolay yerleştirebilmesi nedenleriyle cama oranla daha fazla tercih edilmektedir.Ayrıca örtü malzemesinin seçiminde çatı şekli de önemli bir faktördür. Yarım silindirikseralarda PE, beşik çatılı seralarda cam kullanılmaktadır.ncelenen seralarda havalandırma ve ısıtma gibi iklimlendirme etmenlerineyeterince önem verilmediği görülmektedir. Seraların toplam havalandırma alanları tabanalanının %1-13'ü arasındadır. Havalandırmanın iyi bir şekilde yapılabilmesi içinhavalandırma açıklıklarının sera taban alanının %16-25 arasında olması gerekmektedir.Seralarda bitkilerin dondan korunması ve bitkilerin ısı ihtiyaçlarının en iyişekilde karşılanması olmak üzere iki amaçla ısıtma yapılmaktadır. Araştırma yapılanseralarda sobalar ve kaloriferli ısıtma sistemleri kullanılmaktadır. Mevcut ısıtmasistemlerinin daha çok bitkileri dondan korumaya yönelik oldukları tespit edilmiştir.Yörede araştırma yapılan seraların % 75'inde damla sulama sistemikullanılırken, % 25'inde sulama süzgeçli hortumlarla yapılmaktadır. Bazı seralardadamla sulama sistemine ek olarak yağmurlama sulama sistemi ile sulama yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s Degree ThesisErhan GEZERINVESTIGATION TECHNICAL PROPERTIES OF FLORICULTURALGREENHOUSES AROUND YALOVA DISTRICTTrakya UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceAgricultural Construction and Irrigation DepartmentSupervisor: Prof. Dr. A. Nedim YÜKSEL2006, Page 61Jury: Prof. Dr. A. Nedim YÜKSEL (Supervisor)Jury: Prof. Dr. Bülent EKERJury: Yrd. Doç. Dr. srafil KOCAMANGrenhouses are built to produce crops abundantly and economically and to controlenvironmental conditions suitable for crop growth. Some important parameters such as size,cover and frame materials, direction, settlement, airation, heating, irrigation and drainage ofthe greenhouses should be carefully designed for a beter crop production.In this study, the situation of twenty greenhouses around Yalova district wereinvestigated through direct measurements, observations, photographing and surveying andfinnaly practical solution to the problems were offered.The suggested suitabla ranges for he width length and height of the greenhousesshould be 6-12 m, 30-60 m and 3.5-4 m, respectively. The measured elements of theseinvestigated greenhouses were within these suggested ranges.Cover material of polyethylene (PE) was preferred to glass in the ragion since it wascheaper and easily installed on the frame material to glass. The roof shape of the greenhouseswas also effective in the selection of cover material. PE is prefered semicylindric while glassfor cradle roof.It was absorved that acclimatisation such as airation and heating were not takenseriously into account as required. The total area of airation was %1-13 of the floor area,which was far below the optimal range, % 16-25.Heating is done for two purposes, to save the crop from frost and to meet croprequirement fully. Stoves and radiator systems were practiced in the region withoutconsidering any measures only for saving crops from frost.While about % 75 of the greenhouses had drip irrigation systems, the remaing % 25used perforated pipes. In addition to the drip irrigation system, some greenhouses hadsprinkler irrigation systems.