Hatay bölgesindeki filtre fabrikalarının çevre kirliliğine olan etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of filter manufacturers to the environmental pollution in Hatay region
- Tez No: 183919
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ KOÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Çevre kirlenmesi, Filtre endüstrisi, Hatay, katı ve sıvı atıklar, Environmental pollution, filter industry, Hatay, soil and water pollution
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETHatay ilinin başlıca endüstri faaliyet alanlarından biri olan filtre endüstrisi ildeüç ana üretim tesisi ile kendini göstermektedir. Bunlardan birisi Sarımazı'da diğerleriise skenderun'da konuşlanmışlardır. Filtre fabrikaları geniş üretim yelpazesinesahiptirler. Hatay'da konuşlanmış bulunan filtre üretim tesisleri yağ, yakıt, hava vehidrolik filtreleri üretmektedir. Ancak çevre kalitesi konusundaki çalışmalar bufabrikaların bazılarında nihai olarak çözümlenmiş değildir. Esas olarak kağıt ve selülozendüstrisine benzer bir prosese sahip olsalar da filtre üretim tesislerinin çevre kirliliğibakımından tam anlamı ile bir analizi günümüze kadar yapılamamıştır. Özellikleüretimde meydana gelen metal ve partiküler madde tozlarının atık su ile birlikteatılması, bu suyun toprağa verilmesi ve katı atıklarında çamur olarak alıcı ortama deşarjıönemli bir çevre sorunu teşkil etmektedir. Bu çalışmada Hatay'da yer alan filtrefabrikalarının çevre kirliliği üzerindeki etkisinin bir analizi laboratuar imkanlarıdahilinde ele alınmıştır. Özellikle hem atık suda hem de atık çamurda çinko ve kromkonsantrasyonlarının Türk Çevre Mevzuatına göre yüksek olduğu tespit edilmiştir.2006, 45 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFilter industry, which is one of the most important economical branches inHatay, Province, Turkey, has been conducting its production within the province withthree main production plants. One of which is located in Sarımazı and other two arelocated in skenderun. Filter production plants have wide products. Filter industrieslocated in Hatay specialized on oil, fuel, air and hydraulic type filters. However,fundamental treatment of all types of wastes associated with the production has not yetbeen fully solved. Despite the fact that filter industry wastes are similar to pulp andpaper industry wastes, a full investigation and analysis on waste characterization fromfilter industry has not been made up to date. In particular, metallic and particlecontaining dusts that put into the environment with wastewater, this liquid wastes thatapplied to the soil and solid wastes produced from such processes that deposited assludge onto the soil is a serious environmental problem. In this study, filter productionplants situated in Hatay, Turkey, are questioned in terms of environmentalcontamination they cause as effectively as possible within laboratory facilities ofMustafa Kemal University. As a result, chromium and zinc in both wastewater andindustrial sludge were found to be more than limits given by the Turkish EnvironmentalLegislation.2006, 45 Pages