Lazer ile kesme ve endüstriyel uygulamaları
Laser cutting and industrial applications
  1. Tez No: 183920
  2. Yazar: MEHMET CEMAL MUNGAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜREL ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lazer ile kesme, lazer kesme tezgahları, Laser cutting, laser cutting engines
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
LAZER İLE KESME VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARIMEHMET CEMAL MUNGANÖZETGünümüzde lazer teknolojisinde meydana gelen gelişmelere paralel olarak, lazerışınımı endüstride geniş bir uygulama alanı bulmaya başlamıştır.Bu çalışmada, öncelikli olarak lazerin temel prensipleri hakkında genel bir bilgiverilmiş ve endüstride uygulama alanı olan lazer çeşitleri anlatılmış olup, lazer ile kesimmetotlarına değinilmiştir.Lazer kesme tezgahlarının, genel yapısı ve teknik özelliklerinden bahsedilip, butezgahlardaki kesim değişkenleri ve kullanılan malzeme çeşitleri geniş bir yelpazedeanlatılmıştır.Değişik lazer kesme sistemlerinde karşılaşılan kesim tolerans değerleri;yumuşak çelik, paslanmaz çelik ve alüminyum malzemeleri için değerlendirilmiştir. Bumalzemelerin, lazer kesme tezgahlarındaki, kesim tolerans değerleri lazer çıkış gücünebağlı olarak tablolar şeklinde sunulmuştur.2006, 106 sayfa
Özet (Çeviri)
LASER CUTTING AND INDUSTRIAL APPLICATIONSMEHMET CEMAL MUNGANABSTRACTThe practical application of laser is steadily increasing in industry owing to therecent developments in laser technology.In this study the fundamental principles of laser is introduced. Furthermore, thetypes of industrial laser systems and the various methods of laser cutting operations arediscussed.Moreover, the general structural aspects of laser cutting equipments and theirtechnical properties are investigated in addition to the cutting parameters and the cuttingperformance in various structural materials.The cutting tolerances for mild steels, stainless steels and aluminium alloys areevaluated with respect to the laser power output. These values are represented forvarious laser cutting systems in tables.2006, 106 pages